Skip to the main content

Other

Procjena rizika od unosa hranom ostataka teških metala iz konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) koji se koristi za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske

bojnik mr. Nino Pinter ; Služba za prijem i potporu Uprave za materijalne resurse, Ministarstvo obrane RH, Sarajevska 7, 10000 Zagreb
Željka Cvrtila-Fleck ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Lidija Kozačinski ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnosthrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Rozelindra Čoz Rakovac ; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Natalija Topić Popović ; Laboratorij za ihtiopatologiju-biološke materijale, Zavod za kemiju materijala, Institut Rudjer Bošković, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb


Full text: croatian pdf 219 Kb

page 58-65

downloads: 468

cite

Full text: english pdf 219 Kb

page 64-64

downloads: 622

cite

Full text: german pdf 219 Kb

page 64-64

downloads: 406

cite

Full text: italian pdf 219 Kb

page 65-65

downloads: 714

cite


Abstract

Sažetak
U nadzorima kvalitete konzervi sardina (Sardina pilchardus Walbaum, 1792) za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se
obavljao na mjestu proizvodnje pretraženo je ukupno 27 uzoraka (n = 27) radi analize na prisutnost teških metala. Prosječna koncentracija
olova iznosila je 0,077±0,0816mg/kg, kadmija 0,0194± 0,014 mg/kg. Količina žive (x) iznosila je 0,067± 0,0369 mg/kg, arsena
0,775± 1,006 mg/kg (n=27). Također u uzorcima konzervi (n=12), utvrđeno je prosječno 11,054±9,051 mg/kg cinka. Količina bakra je
bila 1,897±0,826 mg/kg (n=11), dok je utvrđena prosječna koncentracija željeza iznosila 12,73±6,5 mg/kg. Od 27 uzoraka utvrđena je
korelacija između količine olova i kadmija (r = 0,75388, p<0,01) te između olova i arsena (r = -0,3985, p<0,05). U 11 uzoraka postojala
je korelacija između količine olova i arsena (r = -0,7503, p<0,01) te arsena i željeza (r = -0,8542, p<0,01). Utvrđena je korelacija između
količine olova i željeza (r= 0,72634, p<0,05) te kadmija i cinka (r = 0,62848, p<0,05). Procjenjeni tjedni unos (EWI) u konzervama
sardina za olovo u konzervama sardina kretao se od 0,0089 μg/kg do 0,046 μg/kg, a „razina dosegnutosti“ od PTWI za dobnu skupinu
„odrasli 25-54 godine“ iznosio je 0,0336%. Kvocjent ciljane opasnosti (THQ) kretao se od 0,00031 do 0,00158, a ciljani karcinogeni rizik
(TR) kretao se od 0,0104 x 10-9 do 0,0535 x 10-9. EWI za kadmij kretao se od 0,0037 μg/kg do 0,019 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
bila je 0,05%. THQ kretao se od 0,00051 do 0,0026. EWI za živu kretao se od 0,014 μg/kg do 0,070 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,26%. THQ bio je od 0,00622 do 0,03196. EWI za arsen kretao se od 0,069 μg/kg do 0,357 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI
iznosila je 0,427%. THQ kretao se od 0,03187 do 0,16393, a TR za anorganski arsen kretao se od 0,0143 x 10-6 do 0,0737 x 10-6. EWI za
cink iznosio je od 2,02 μg/kg do 10,4 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,36%. EWI za bakar je iznosio od 0,4 μg/kg do 2,07 μg/
kg, a razina dosegnutosti PTWI bila je 0,076%. EWI za željezo iznosio je od 2,78 μg/kg do 14,3 μg/kg, a razina dosegnutosti PTWI bila
je 0,325%. Rezultati ispitivanja upućuju na zdravstveno ispravne konzerve sardina, u skladu s propisima Republike Hrvatske. Procjena
kancerogenog rizika konzumacije konzervi sardina ukazuje da ne postoji zdravstveni rizik prema preporukama FAO/WHO.

Keywords

kvaliteta; riblje konzerve; Oružane snage Republike Hrvatske (OSRH)

Hrčak ID:

100151

URI

https://hrcak.srce.hr/100151

Publication date:

15.2.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 3.663 *