Review article
Polifenolni profil hrvatskog propolisa i vina
Marica Medić-Šarić
; Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mirza Bojić
; Department of Medicinal Chemistry, Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, A. Kovačića 1, HR-10000 Zagreb, Croatia
Vesna Rastija
; Department of Chemistry, Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31000 Osijek, Croatia
Josipa Cvek
; Agency for Medicinal Products and Devices of Croatia, Ksaverska cesta 4, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Polifenoli su široko rasprostranjeni prirodni spojevi, koji uz farmakološko djelovanje imaju i bakteriostatski/baktericidni, antifungalni, protuupalni, kemopreventivni, citostatski, imunomodulacijski i antioksidacijski učinak. Upotrebljavaju se kao funkcionalna hrana u svakodnevnoj prehrani, a u većoj su količini prisutni u propolisu, vinu i različitom ljekovitom bilju. U ovom su radu opisani postupci kemijske analize (spektrofotometrija, visokodjelotvorna tekućinska kromatografija, visokodjelotvorna tankoslojna kromatografija, vezani sustav plinske kromatografije i spektrometrije masa, itd.) polifenola, tj. udjela flavonoida i fenolnih kiselina za određivanje autentičnosti i porijekla propolisa i vina. Navedene su analize osnova za kontrolu kvalitete propolisa, vina i ostalih prehrambenih dodataka koji pozitivno utječu na zdravlje.
Keywords
flavonoidi; propolis; vino; porijeklo
Hrčak ID:
104706
URI
Publication date:
28.6.2013.
Visits: 3.041 *