Other
Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame
Dragan Kovačević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Krešimir Mastanjević
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek. Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Zavod za prehrambene tehnologije, Kuhačeva 20, 31 000 Osijek
Jadranka Frece
; Laboratorij za opću mikrobiologiju i mikrobiologiju namirnica, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Laboratorij za analitičku kemiju, Savska 143, Zagreb
Full text: english pdf 401 Kb
page 143-147
downloads: 382
cite
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. & Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece and Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 106-110. Available at: https://hrcak.srce.hr/104918 (Accessed 27 November 2024)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2024 November 27];XV(2):106-110. Available from: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece and J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 106-110, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104918. [Accessed: 27 November 2024]
Full text: german pdf 401 Kb
page 147-147
downloads: 385
cite
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. & Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece and Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 106-110. Available at: https://hrcak.srce.hr/104918 (Accessed 27 November 2024)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2024 November 27];XV(2):106-110. Available from: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece and J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 106-110, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104918. [Accessed: 27 November 2024]
Full text: italian pdf 401 Kb
page 147-147
downloads: 468
cite
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. & Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece and Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 106-110. Available at: https://hrcak.srce.hr/104918 (Accessed 27 November 2024)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2024 November 27];XV(2):106-110. Available from: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece and J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 106-110, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104918. [Accessed: 27 November 2024]
Full text: croatian pdf 182 Kb
page 106-110
downloads: 958
cite
APA 6th Edition
Kovačević, D., Mastanjević, K., Frece, J. & Pleadin, J. (2013). Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV (2), 106-110. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/104918
MLA 8th Edition
Kovačević, Dragan, et al. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XV, no. 2, 2013, pp. 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Kovačević, Dragan, Krešimir Mastanjević, Jadranka Frece and Jelka Pleadin. "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XV, no. 2 (2013): 106-110. https://hrcak.srce.hr/104918
Harvard
Kovačević, D., et al. (2013). 'Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XV(2), pp. 106-110. Available at: https://hrcak.srce.hr/104918 (Accessed 27 November 2024)
Vancouver
Kovačević D, Mastanjević K, Frece J, Pleadin J. Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2013 [cited 2024 November 27];XV(2):106-110. Available from: https://hrcak.srce.hr/104918
IEEE
D. Kovačević, K. Mastanjević, J. Frece and J. Pleadin, "Fizikalno-kemijska svojstva, tekstura i boja konjske salame", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XV, no. 2, pp. 106-110, 2013. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/104918. [Accessed: 27 November 2024]
Abstract
U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture sedam različitih uzoraka konjske salame proizvedenih
tradicionalnim postupkom u domaćinstvima Pakračkoga kraja. Analiza fizikalnih i kemijskih svojstava pokazala je razlike u pH vrijednosti te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina i masti, soli i kolagena, dok su aw vrijednosti svih sedam uzoraka konjske
salame bile ujednačene. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (p < 0,05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a*
i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka konjske salame. Navedeni rezultati posljedica su razlika u recepturi pripreme konjske salame
(masenom udjelu dodane svinjske leđne slanine) između pojedinih proizvođača, korištenja konjskog mesa različitog podrijetla i svojstava, korištenja ovitaka različitih podrijetla i promjera te različitog stupnja zrenja analiziranih uzoraka konjske salame.
Keywords
konjska salama; tradicionalna tehnologija proizvodnja; fizikalno-kemijska svojstva; boja; profil teksture
Hrčak ID:
104918
URI
https://hrcak.srce.hr/104918
Publication date:
29.4.2013.
Article data in other languages:
english
german
italian
Visits: 4.344
*