Skip to the main content

Other

Kvaliteta trupova i mesa pilića kokoši pasmine hrvatica iz ekološkoga tova

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Danijela Samac ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Mirjana Baban ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, Osijek
Goran Kalić ; Poljoprivredna škola Vinkovci, Hansa Dietricha Genschera 16, Vinkovci


Full text: croatian pdf 160 Kb

page 372-375

downloads: 511

cite

Full text: english pdf 260 Kb

page 398-402

downloads: 430

cite


Abstract

Istraživana je kvaliteta pilećih trupova i mesa od po 18 pilića hrvatske autohtone pasmine hrvatica (dudica) porijeklom iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Pilići iz ekološke skupine hranjeni su prema Pravilniku o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda (N.N. 13/02). Obje analizirane skupine pilića tovljene su tijekom 98 dana. Prosječna završna tjelesna masa pilića iz ekološkoga tova bila je 0,769 ± 0,06 kg, a iz konvencionalnoga tova 0,883 ± 0,14 kg, dok je prosječna masa obrađenih pilećih trupova bila 0,528 ± 0,05 kg (ekološka skupina) i 0,605 ± 0,10 kg (konvencionalna skupina). Trupovi pilića iz ekološkoga tova imali su značajno (p<0,05) veći udio prsa (17,94 %) u odnosu na trupove pilića iz konvencionalnoga tova (16,94 %), dok u pogledu udjela drugih dijelova u trupu, nisu utvrđene značajne razlike (p<0,05), između analiziranih skupina pilića. Prsa i nadbataci pilića iz ekološkoga tova imali su značajno manji udjel kože, dok u pogledu udjela mišićnog tkiva i kostiju u navedenim dijelovima, nisu utvrđene značajne razlike (p>0,05) između pilića iz ekološkoga i konvencionalnoga tova. Meso pilića iz ekološkoga tova, u odnosu na ono pilića iz konvencionalnoga tova, imalo je značajno višu (p<0,05) pH1 vrijednost (6,46 : 6,24), i vrlo značajno nižu (p<0,01) L* vrijednost (62,06 : 63,87), višu a* vrijednost (12,01 : 9,79), višu b* vrijednost (19,64 : 17,14), manje vode (74,51 % : 74,97 %), više sirovih bjelančevina (24,32 % : 23,42 %), manje masti (0,79 % : 1,37 %) i manje pepela (1,16 % : 1,19 %).

Keywords

kvaliteta pilećih trupova i mesa; pasmina kokoši hrvatica; ekološki tov

Hrčak ID:

112126

URI

https://hrcak.srce.hr/112126

Publication date:

1.10.2013.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 3.181 *