Preliminary communication
Kakvoća pilećeg mesa podrijetlom od tovnih pilića hranjenih uz dodatak prirodnog propolisa
Daniel Špoljarić
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za biologiju, , Heinzelova 55, Zagreb
prof. Maja Popović
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za biologiju, , Heinzelova 55, Zagreb
doc. Gordan Mršić
; Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a RH, Ilica 335, Zagreb 3 dr.
Maja Jelena Petek
; Centar za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ MUP-a RH, Ilica 335, Zagreb 3 dr.
Siniša Srečec
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Milislava Demerca 1, Križevci
prof. Željka Cvrtila Fleck
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Lidija Kozačinski
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55, Zagreb
Katarina Špiranec
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Heinzelova 55, Zagreb
prof. Damir Mihelić
; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za anatomiju, histologiju i embriologiju, Heinzelova 55, Zagreb
Abstract
Učinak dodatka nativnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića istražen je u ovom radu. Osim smolastih biljnih sastavnica, u
propolisu se nalaze sekreti pčelinjih žlijezda slinovnica poput lipofilne tvari, sluzi, ljepila, ulja, pa i voska. Propolis ima brojna terapeutska
djelovanja poput antimikrobnog (antibakterijsko, antivirusno, antifungalno), protuupalno, regeneracijskog (zacjeljuje rane i obnavlja oštećeno tkivo), imunostimulacijskog, anestetičkog, spazmatičnog, te antikancerogenog (antitumorsko), kardiovaskularnog (učvršćuje strukture kapilara) i naposlijetku antioksidativnog. Upotreba antibiotskih poticatelja rasta napuštena je u peradarskoj proizvodnji i nužno je pronaći alternativne strategije kontrole i prevencije infekcija. U istraživanju su korišteni bataci i bijelo meso od deset tovnih pilića iz svake pokusne skupine kako bi se ispitao utjecaj dodatka prirodnog propolisa standardnoj krmnoj smjesi za tovne piliće na kemijsku kvalitetu mesa pomoću standardnih kemijskih metoda. Rezultati ovog istraživanja pokazuju pozitivan učinak prirodnog propolisa na kvalitetu mesa tovnih pilića.
Keywords
tovni pilići; propolis; kvaliteta mesa
Hrčak ID:
112128
URI
Publication date:
1.10.2013.
Visits: 2.414 *