Skip to the main content

Original scientific paper

Određivanje termostabilnosti mlijeka metodom čašica

Ivica F. Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
M. Vulić


Full text: croatian pdf 771 Kb

page 195-200

downloads: 505

cite


Abstract

Direktne i indirektne metode koje su se do sada primjenjivale za ispitivanje termostabilnosti svježeg mlijeka su tehnički složene i iziskuju dosta vremena i rada. Za rutinska ispitivanja autori su konstruirali čašice zapremine 8 ccm od valjanog aluminija. U čašicu se odmjeri 2 mL mlijeka, zatim, se ova hermetički zatvori poklopcem s navojem i zagrijava u termostatu na 150 °C. Vrijeme do časa grušanja (termostabilnost) ustanovljuje se povremenim promatranjem izgleda mijleka u čašici. Autori zaključuju da je mlijeko koje ima veću termostabilnost od 7 minuta, pogodno za UHT sterilizaciju.

Keywords

mlijeko; određivanje termostabilnosti

Hrčak ID:

116342

URI

https://hrcak.srce.hr/116342

Publication date:

1.7.1983.

Article data in other languages: english

Visits: 1.252 *