Skip to the main content

Professional paper

Uloga termofilnih bakterija u ementalskom sirarstvu

Dimitrije Sabadoš ; Hrvatska mljekarska udruga, Ilica 31/III, 10000 Zagreb


Full text: serbian pdf 294 Kb

page 126-128

downloads: 415

cite

Full text: croatian pdf 746 Kb

page 126-128

downloads: 848

cite


Abstract

Sir je u biti konzerva, koja se dobije iz mlijeka njegovom koagulacijom, odvajanjem sirutke i acidifikacijom sirne mase. To konzerviranje se postizava ograničenjem života mikroba s jedne strane putem desikacije, jer mikrobi ne mogu djelovati u suhoj organskoj supstanci, a s druge strane aktivnošću mikroorganizama, koji acidifikacijom sira sprečavaju razvoj bakterija putrefakcije.

Keywords

sirarstvo; ementalac; termofilne bakterije

Hrčak ID:

126576

URI

https://hrcak.srce.hr/126576

Publication date:

1.6.1956.

Article data in other languages: serbian

Visits: 2.361 *