Skip to the main content

Review article

Kako unaprijediti lanac mesa: pregled kriterija

Ilija Djekić orcid id orcid.org/0000-0002-8132-8299 ; Odjel za upravljanje sigurnošću i kakvoćom prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević orcid id orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Odjel za prehrambenu tehnologiju namirnica životinjskog podrijetla, Poljoprivredni fakultet, Sveučilište u Beogradu, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija


Full text: croatian pdf 245 Kb

page 353-360

downloads: 790

cite

Full text: english pdf 200 Kb

page 371-377

downloads: 771

cite


Abstract

Ovaj rad daje pregled postojećih metodologija koje se primjenjuju za procjenu lanca mesa. Ovisno o ulozi proizvođača u samom lancu,
vrsti procjene i kriterijima ocjenjivanja, autori su analizirali različite sustave i postupke usmjerene poboljšanju sigurnosti hrane i značajki
kvalitete u proizvodnji mesa.
Uloga pojedine tvrtke mesne industrije u lancu mesa utječe na provođenje očekivanih kriterija za sigurnost i/ili kvalitetu hrane. Autori su identificirali razne međunarodne norme koje se odnose na navedene zahtjeve i procijenili ih primjenom akreditiranih i neakreditiranih programa. Ovisno o vrsti audita (prve, druge i treće strane), autori su istraživali glavne sudionike i njihovu ulogu u procesu procjene. Naposljetku, autori su analizirali zakonske zahtjeve i metodologiju za procjenu pravne usklađenosti, koji se odnose na sigurnost mesnih proizvoda.

Keywords

sigurnost hrane; kvaliteta; procjena; kriteriji; meso

Hrčak ID:

149289

URI

https://hrcak.srce.hr/149289

Publication date:

1.6.2015.

Article data in other languages: english german italian spanish

Visits: 2.718 *