Skip to the main content

Review article

UPORABA KONTINUIRANIH MJERILA MASE I VLAŽNOSTI U AUTOMATIZACIJI TVORNICA KRMNIH SMJESA

Stjepan Plijestić ; Agronomski fakultet, Zavod za poljoprivrednu tehnologiju, skladištenje i transport, Zagreb, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.647 Kb

page 191-197

downloads: 184

cite


Abstract

lz razloga ubzanja procesa proizvodnje, a i jednostavnijeg automatiziranja procesa, te lakšeg povezivanja u informatički sustav poduzeća sve više se u tehnološke linije uključuju kontinuirana mjerila, kako za količinu tako i za vlažnost mase. U jednom takvom sustavu proizvodnje je itekako značajno da se u svakom trenutku može odrediti količina robe u procesu, te količina uskladištene mase. Nije potrebno posebno naglašavati da je vlažnost proizvoda od naročite važnosti za kakvoću i postojanost neke krmne smjese, a dosljedno i točno određivanje vlage materijala jedno je od ključnih mjerenja u proizvodnji stočne hrane. Da bi se izbjegli nepotrebni tokovi uzoraka, te ubrzalo reagiranje na promjene vlažnosti mase uočenih u procesu, razvijani su uglavnom NIR analizatori vlažnosti i to u kontinuiranom „on line“ sustavu, dakle izravno utvrđivanje vlažnosti mase, bez uzimanja uzoraka iz procesa proizvodnje stočne hrane. Ovaj rad dati će pregled takvih mjerila, kao i projekt određenih automatiziranih tehnoloških podsustava. Automatizacija procesa proizvodnje krmnih smjesa donosi energetske uštede, te povećava i kakvoću gotovog proizvoda.

Keywords

Hrčak ID:

164802

URI

https://hrcak.srce.hr/164802

Publication date:

10.7.1993.

Article data in other languages: english

Visits: 511 *