Skip to the main content

Other

Isparljivi sastojci arome paške janjetine

Marina Krvavica orcid id orcid.org/0000-0002-4431-5958 ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Milijana Bradaš, mag.ing.agr. ; Veleučilište „Marko Marulić“, Petra Krešimira IV 30, Knin
Doc. Ivan Vnučec orcid id orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, Zagreb
Tjaša Jug orcid id orcid.org/0000-0001-6933-3370 ; Kmetijsko gozdarski zavod, Pri hrastu 18, Nova Gorica, Slovenija
Doc. Jelena Đugum ; Ministarstvo poljoprivrede, Ul. grada Vukovara 78, Zagreb
Nives Marušić Radovčić ; Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno tehnološki fakultet, Pierotieva 6, Zagreb


Full text: english pdf 234 Kb

page 461-468

downloads: 495

cite

Full text: croatian pdf 296 Kb

page 435-443

downloads: 610

cite


Abstract

U nastavku istraživanja specifičnih isparljivih spojeva arome janjećeg mesa hrvatskih pasmina ovaca s mogućim utjecajem pasmine i zemljopisnog područja uzgoja, cilj ovog rada je bilo utvrditi isparljive sastojke arome paške janjetine. U tu svrhu izvršene su analize isparljivih spojeva toplinski obrađene paške janjetine na GC-MS (SPME metoda) pri čemu je izolirano ukupno 52 isparljiva spoja, od čega 14 aldehida (57,78%), 15 alkohola (23,28%), 3 ketona (7,78%), 5 alkana (0,82%), 2 alkena (0,49%), 5 aromatskih spojeva (3,02%), 6 heterocikličkih spojeva (3,82%), 1 furan (0,91%), 1 sumporni spoj (0,20), 1 ester (0,11%) i 4 terpena (1,72%). U odnosu na ranije istraživane isparljive sastojke dalmatinske i ličke janjetine iz kojih je izoliran znatno veći broj isparljivih spojeva (dalmatinska janjetina – 88 spojeva; lička janjetina 70 spojeva) nameće se zaključak da su najvjerojatnije način uzgoja (gotovo isključivo na majčinu mlijeku) i klaonička dob (33 dana) paške janjadi imali presudan učinak na smanjenje ukupnog broja izoliranih isparljivih spojeva, kao i na sam aroma profil paške janjetine.

Keywords

paška janjetina; meso; izvorne pasmine ovaca; aroma; isparljivi spojevi

Hrčak ID:

165025

URI

https://hrcak.srce.hr/165025

Publication date:

31.8.2015.

Article data in other languages: german italian english spanish

Visits: 3.022 *