Original scientific paper
Proizvodnja arahidonske kiseline iz Mortierella alpina I49 i N18
Chengling Yuan
; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Ji Wang
; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Yun Shang
; Wuhan Alking Bioengineering Co., Ltd, Wuhan Luo Yu Road #71, 430079, China
Guohong Gong
; Wuhan Alking Bioengineering Co., Ltd, Wuhan Luo Yu Road #71, 430079, China
Jianming Yao
; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Zengling Yu
; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Abstract
Istraživana je fermentacija Mortierella alpina I49 i N18 u tikvicama na tresilici i u 50-tonskom fermentoru za dobivanje arahidonske kiseline, esencijalne masne kiseline u čovjeka. Da bi se postigli najpovoljniji uvjeti uzgoja, ispitan je utjecaj temperature, početnog pH, trajanje uzgoja, izvori ugljika i dušika. Nadalje, ispitan je način dodavanja šećera tijekom uzgoja u 50-tonskom fermentoru. Pod optimalnim uvjetima uzgoja na tresilici i u 50-tonskom fermentoru dobiveno je 4,55 odnosno 5,11 g arahidonske kiseline/L podloge. Najveći je postotak arahidonske kiseline u lipidima na tresilici i u 50-tonskom fermentoru iznosio 70,20 odnosno 53,01 %. Plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom utvrđeno je da ulje sadrži 80 % polinezasićenih kiselina kao što su arahidonska, γ-linolenska i linoleinska kiselina.
Keywords
Hrčak ID:
178560
URI
Publication date:
12.12.2002.
Visits: 1.528 *