Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja arahidonske kiseline iz Mortierella alpina I49 i N18

Chengling Yuan ; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Ji Wang ; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Yun Shang ; Wuhan Alking Bioengineering Co., Ltd, Wuhan Luo Yu Road #71, 430079, China
Guohong Gong ; Wuhan Alking Bioengineering Co., Ltd, Wuhan Luo Yu Road #71, 430079, China
Jianming Yao ; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China
Zengling Yu ; Key Laboratory of Ion Beam Bioengineering, Chinese Academy of Sciences, Hefei P.O. Box 1126, 230031, Anhui, China


Puni tekst: engleski pdf 184 Kb

str. 311-315

preuzimanja: 564

citiraj


Sažetak

Istraživana je fermentacija Mortierella alpina I49 i N18 u tikvicama na tresilici i u 50-tonskom fermentoru za dobivanje arahidonske kiseline, esencijalne masne kiseline u čovjeka. Da bi se postigli najpovoljniji uvjeti uzgoja, ispitan je utjecaj temperature, početnog pH, trajanje uzgoja, izvori ugljika i dušika. Nadalje, ispitan je način dodavanja šećera tijekom uzgoja u 50-tonskom fermentoru. Pod optimalnim uvjetima uzgoja na tresilici i u 50-tonskom fermentoru dobiveno je 4,55 odnosno 5,11 g arahidonske kiseline/L podloge. Najveći je postotak arahidonske kiseline u lipidima na tresilici i u 50-tonskom fermentoru iznosio 70,20 odnosno 53,01 %. Plinskom kromatografijom/masenom spektrometrijom utvrđeno je da ulje sadrži 80 % polinezasićenih kiselina kao što su arahidonska, γ-linolenska i linoleinska kiselina.

Ključne riječi

Hrčak ID:

178560

URI

https://hrcak.srce.hr/178560

Datum izdavanja:

12.12.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.491 *