Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0101

Novi trendovi pakiranja mlijeka i mliječnih proizvoda

Mario Ščetar orcid id orcid.org/0000-0002-4684-4781 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić orcid id orcid.org/0000-0002-4322-2266 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Mia Kurek orcid id orcid.org/0000-0001-9580-0518 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović orcid id orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić orcid id orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Kata Galić orcid id orcid.org/0000-0003-1501-8812 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 302 Kb

page 3-20

downloads: 771

cite

Full text: english pdf 302 Kb

page 3-20

downloads: 4.459

cite


Abstract

Metode pakiranja mliječnih proizvoda neprekidno se razvijaju u skladu s razvojem ambalažnih materijala, te u skladu sa zahtjevima potrošača. Cilj ovog preglednog rada je pružiti uvid u trenutno dostupne nove metode pakiranja mliječnih proizvoda. Pakiranje u modificiranoj atmosferi (MAP) prvenstveno se primjenjuje u sirarstvu. Uporaba jestivih pakiranja značajno je smanjila uobičajeni utrošak ambalažnog materijala za pakiranje sira. Nanomaterijali i aktivno pakiranje mogu se primijeniti u svrhu produljenja roka valjanosti bilo smanjenjem propusnosti materijala ili smanjenjem pojave nepoželjnih senzorskih svojstava mliječnih proizvoda i time utjecati na produljenje njihove kvalitete. U aktivno pakiranje ubrajaju se primjerice izračivači kisika, apsorberi ugljikova dioksida, regulatori vlage/okusa/mirisa, antioksidansi i/ili drugi konzervansi, održavanje nadzora nad temperaturom i/ili kompenziranje temperaturnih promjena, antimikrobno pakiranje, itd. Antimikrobno pakiranje privlači sve više pažnje kako znanstvenika tako i industrije budući da istovremeno omogućava održavanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda. S ekološkog aspekta najzanimljivijim se smatra pakiranje u biorazgradljivu ambalažu. Glavni izazovi za takve materijale su omogućiti osiguravanje čvrstoće i integriteta pakovine u odnosu na trajnost proizvoda.

Keywords

mliječni proizvodi; MAP; antimikrobno pakiranje; pametno pakiranje; jestiva ambalaža

Hrčak ID:

213416

URI

https://hrcak.srce.hr/213416

Publication date:

20.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 8.295 *