Skip to the main content

Professional paper

Iskustva uvođenja dobre higijenske prakse u prehrambenoj industriji u Slovačkoj

Peter Popelka ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Peter Turek ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Jozef Nagy ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic
Slavomír Marcinčák ; Department of food hygiene and technology, Institute of meat hygiene and technology, University of veterinary medicine, Komenského 73, 041 81 Košice, The Slovak Republic


Full text: croatian pdf 301 Kb

page 34-39

downloads: 5.065

cite


Abstract

Proizvođači hrane u EU moraju postupati sukladno zakonskim propisima koji, uz ostalo, zahtijevaju osiguravanje sigurnosti hrane primjenom HACCP ili higijenskog kodeksa (93/43/EEC). HACCP je postupak namijenjen sprečavanju pojave problema osiguravanjem provedbe kontrole u svakoj fazi proizvodnje mesa, a gdje postoji mogućnost pojave rizika ili kritičnih situacija. Zasada, to je vjerojatno najbolji način nadzora sigurnosti namirnica. Međutim, razvoj HACCP sustava je veoma zahtjevan s obzirom na ljudske, tehnološke, te shodno tomu, i financijske resurse. Dok za velika poduzeća to ne mora predstavljati problem, malim je proizvođačima često ekonomski nemoguće samostalno razvijanje i uvođenje funkcionalnog HACCP sustava. Stoga, za njih bi puno značila mogućnost raspolaganja gore navedenim higijenskim kodeksom. Nekada se od proizvođača hrane zahtijevao samo pozitivan pristup dobroj proizvođačkoj praksi (GMP) u proizvodnji hrane na higijenski način, i oni su se na to navikli. Kodeks za hranu bi, po svojoj prirodi, bio prikladniji za ovu vrstu pristupa od najnovije HACCP metode. U ovom općem modelu postoji primjer, ili smjernica, za razvoj kodeksa za hranu za kuhane mesne proizvode.

Keywords

smjernica; dobra higijenska praksa; HACCP

Hrčak ID:

22711

URI

https://hrcak.srce.hr/22711

Publication date:

15.5.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 6.586 *