Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu
Emina Muftić
orcid.org/0000-0003-4621-8104
; Farmaceutski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica
orcid.org/0000-0001-7506-5843
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Dinaida Tahirović
orcid.org/0000-0002-8475-4111
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Abdullah Muftić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Faruk Čaklovica
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Full text: english pdf 2.297 Kb
page 142-148
downloads: 461
cite
APA 6th Edition
Muftić, E., Čaklovica, K., Tahirović, D., Muftić, A. & Čaklovica, F. (2020). Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (2.), 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
MLA 8th Edition
Muftić, Emina, et al. "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., no. 2., 2020, pp. 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3. Accessed 25 Dec. 2024.
Chicago 17th Edition
Muftić, Emina, Kenan Čaklovica, Dinaida Tahirović, Abdullah Muftić and Faruk Čaklovica. "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., no. 2. (2020): 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Harvard
Muftić, E., et al. (2020). 'Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(2.), pp. 147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Vancouver
Muftić E, Čaklovica K, Tahirović D, Muftić A, Čaklovica F. Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [cited 2024 December 25];22.(2.):147-147. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
IEEE
E. Muftić, K. Čaklovica, D. Tahirović, A. Muftić and F. Čaklovica, "Parametri kvalitete mljevenog mesa i sirovih oblikovanih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., no. 2., pp. 147-147, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.2.3
Download JATS file
Abstract
Cilj istraživanja je bio ispitati fizikalno-kemijske parametre proizvoda i poluproizvoda od sirovog mesa: mljeveno meso (juneće, svinjsko i miješano) i sirovi oblikovani proizvodi (ćevapi, pljeskavice i sudžukice) i parametre kvalitete ovih proizvoda na bosansko-hercegovačkom tržištu. Ispitivani parametri su: sadržaj proteina, masti, kolagena u proteinima mesa i soli (NaCl). Ispitana su 282 uzorka navedenih proizvoda, te su utvrđena odstupanja u svim parametrima, izuzev soli (NaCl), u odnosu na važeći Pravilnik o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima mesa. Najviše odstupanja je bilo u sadržaju kolagena u proteinima mesa, gdje čak 21,98 % ispitanih uzoraka nije bilo u skladu sa normativima.
Keywords
kvaliteta mesa; kolagen; ćevapi; pljeskavice; sudžukice
Hrčak ID:
236696
URI
https://hrcak.srce.hr/236696
Publication date:
1.4.2020.
Article data in other languages:
italian
spanish
german
english
Visits: 2.822
*