Professional paper
https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
Nada Knežević
; Podravka d.d., Istraživanje i razvoj, Koprivnica, Hrvatska
Marina Palfi
; Podravka d.d., Istraživanje i razvoj, Koprivnica, Hrvatska
Karolina Vrandečić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivana Dodlek Šarkanj
orcid.org/0000-0002-8481-9974
; Odjel za prehrambenu tehnologiju, Sveučilište Sjever, Sveučilišni centar Koprivnica, Hrvatska
Jasenka Čosić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Full text: croatian pdf 347 Kb
page 420-429
downloads: 551
cite
APA 6th Edition
Knežević, N., Palfi, M., Vrandečić, K., Dodlek Šarkanj, I. & Čosić, J. (2021). Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23. (5.), 420-429. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
MLA 8th Edition
Knežević, Nada, et al. "Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 23., no. 5., 2021, pp. 420-429. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3. Accessed 27 Nov. 2024.
Chicago 17th Edition
Knežević, Nada, Marina Palfi, Karolina Vrandečić, Ivana Dodlek Šarkanj and Jasenka Čosić. "Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 23., no. 5. (2021): 420-429. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
Harvard
Knežević, N., et al. (2021). 'Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 23.(5.), pp. 420-429. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
Vancouver
Knežević N, Palfi M, Vrandečić K, Dodlek Šarkanj I, Čosić J. Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2021 [cited 2024 November 27];23.(5.):420-429. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
IEEE
N. Knežević, M. Palfi, K. Vrandečić, I. Dodlek Šarkanj and J. Čosić, "Oznake zemljopisnog porijekla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.23., no. 5., pp. 420-429, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.23.5.3
Download JATS file
Abstract
Potrošači pomnije biraju proizvode koje kupuju i sve više pažnje posvećuju autohtonim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima zaštićenim oznakama na nacionalnoj i europskoj razini. Svojim zakonodavnim okvirom EU nastoji zaštiti vrijednost tih proizvoda odgovarajućim oznakama izvornosti (ZOI), zemljopisnoga podrijetla (ZOZP) i zajamčeno tradicionalnog specijaliteta (ZTS). Svi proizvodi zaštićeni oznakama ZOI, ZOZP i ZTS na razini EU nalaze se u bazi podataka eAmbrosia – the EU geographical indications register. Republika Hrvatska je do sada zaštitila 31 proizvod od čega 14 proizvoda oznakom ZOI i 17 proizvoda oznakom ZOZP. Ostale zakonski regulirane sheme certificiranja u EU i/ili dobrovoljni sustavi certificiranja na nacionalnoj razini kao i oni kojima upravljaju privatni subjekti također imaju svrhu pomoći potrošačima u odabiru proizvoda koji kupuju. U cilju veće prepoznatljivosti i promidžbe domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Republika Hrvatska je uspostavila nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda putem jedinstvene prepoznatljive oznake - "Dokazana kvaliteta". Kako bi privukli još veću pažnju potrošača za takve proizvode potrebna su dodatna ulaganja u promoviranje i edukaciju potrošača na nacionalnom i međunarodnom tržištu.
Keywords
oznake kvalitete; informiranje potrošača; „Dokazana kvaliteta“
Hrčak ID:
265018
URI
https://hrcak.srce.hr/265018
Publication date:
15.10.2021.
Article data in other languages:
spanish
italian
english
german
Visits: 2.283
*