Skip to the main content

Original scientific paper

Senzorička evaluacija plodova jabuke nekih sorata otpornih na čađavu krastavost

Zlatko Čmelik orcid id orcid.org/0000-0001-7333-5336 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bogdan Cvjetković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić


Full text: croatian pdf 562 Kb

page 3-12

downloads: 570

cite


Abstract

Istraživana je kakvoća plodova pet sorata jabuke, koje su zbog otpornosti na čađavu krastavost prikladne za sustav organske proizvodnje. Istraživanjima su obuhvaćene sorte Enterprise, Liberty, Nova Easygro, Sir Prize i Rewena. Kakvoća plodova utvrđena je standardnim metodama, pri čemu su kao vanjski parametric kakvoće utvrđeni: masa ploda, tvrdoća mesa ploda, sadržaj topive suhe tvari i ukupnih kiselina. Senzoričko vrednovanje, na osnovi panel testa, uključilo je: veličinu ploda, oblik i boju, tvrdoću, teksturu, sočnost, omjer šećera i kiselina, te aromu i ukupnu senzoričnu vrijednost. Nađene su značajne razlike između sorata glede senzoričnih ocjena. Ukupno gledano, istraživane sorte su, u odnosu na standardnu sortu Jonagold, postizale lošije ocjene.

Keywords

Malus x domestica; vanjska i unutrašnja kakvoća ploda; senzoričke ocjene

Hrčak ID:

28042

URI

https://hrcak.srce.hr/28042

Publication date:

23.10.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.743 *