Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Senzorička evaluacija plodova jabuke nekih sorata otpornih na čađavu krastavost

Zlatko Čmelik orcid id orcid.org/0000-0001-7333-5336 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bogdan Cvjetković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić


Puni tekst: hrvatski pdf 562 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 570

citiraj


Sažetak

Istraživana je kakvoća plodova pet sorata jabuke, koje su zbog otpornosti na čađavu krastavost prikladne za sustav organske proizvodnje. Istraživanjima su obuhvaćene sorte Enterprise, Liberty, Nova Easygro, Sir Prize i Rewena. Kakvoća plodova utvrđena je standardnim metodama, pri čemu su kao vanjski parametric kakvoće utvrđeni: masa ploda, tvrdoća mesa ploda, sadržaj topive suhe tvari i ukupnih kiselina. Senzoričko vrednovanje, na osnovi panel testa, uključilo je: veličinu ploda, oblik i boju, tvrdoću, teksturu, sočnost, omjer šećera i kiselina, te aromu i ukupnu senzoričnu vrijednost. Nađene su značajne razlike između sorata glede senzoričnih ocjena. Ukupno gledano, istraživane sorte su, u odnosu na standardnu sortu Jonagold, postizale lošije ocjene.

Ključne riječi

Malus x domestica; vanjska i unutrašnja kakvoća ploda; senzoričke ocjene

Hrčak ID:

28042

URI

https://hrcak.srce.hr/28042

Datum izdavanja:

23.10.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.743 *