Izvorni znanstveni članak
Senzorička evaluacija plodova jabuke nekih sorata otpornih na čađavu krastavost
Zlatko Čmelik
orcid.org/0000-0001-7333-5336
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Družić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Bogdan Cvjetković
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Krunoslav Dugalić
Sažetak
Istraživana je kakvoća plodova pet sorata jabuke, koje su zbog otpornosti na čađavu krastavost prikladne za sustav organske proizvodnje. Istraživanjima su obuhvaćene sorte Enterprise, Liberty, Nova Easygro, Sir Prize i Rewena. Kakvoća plodova utvrđena je standardnim metodama, pri čemu su kao vanjski parametric kakvoće utvrđeni: masa ploda, tvrdoća mesa ploda, sadržaj topive suhe tvari i ukupnih kiselina. Senzoričko vrednovanje, na osnovi panel testa, uključilo je: veličinu ploda, oblik i boju, tvrdoću, teksturu, sočnost, omjer šećera i kiselina, te aromu i ukupnu senzoričnu vrijednost. Nađene su značajne razlike između sorata glede senzoričnih ocjena. Ukupno gledano, istraživane sorte su, u odnosu na standardnu sortu Jonagold, postizale lošije ocjene.
Ključne riječi
Malus x domestica; vanjska i unutrašnja kakvoća ploda; senzoričke ocjene
Hrčak ID:
28042
URI
Datum izdavanja:
23.10.2008.
Posjeta: 1.743 *