Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/m.26.3.3

Izazovi identifikacije živih, ali neuzgojivih patogena iz hrane

Željka Tušek ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladenka Vukšić ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mikuš ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 264 Kb

page 234-240

downloads: 78

cite


Abstract

U ovome stručnom radu opisano je stanje određenih mikroorganizama koji su živi, no nisu uzgojivi (eng. viable but non-culturable - VBNC), te problemi nemogućnosti identificiranja navedenih mikroorganizama klasičnim metodama. Oni se u takvim uvjetima mijenjaju u stanje u kojem ih je nemoguće identificirati, pa samim time predstavljaju opasnost za ljudsko zdravlje. U radu se opisuju i metode za koje je istraženo da identificiraju patogene, s namjerom smanjivanja njihove prisutnosti u hrani.

Keywords

patogeni; VBNC; metode

Hrčak ID:

317779

URI

https://hrcak.srce.hr/317779

Publication date:

14.5.2024.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 617 *