Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/m.26.6.2

Globalna proizvodnja i konzumacija per capita odabranih stočarskih proizvoda

Tihana Kovačićek orcid id orcid.org/0000-0003-1978-5736 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Magdalena Zrakić Sušac orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mateja Jež Rogelj orcid id orcid.org/0000-0002-7259-8019 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ornella Mikuš ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 2.528 Kb

page 509-522

downloads: 0

cite


Abstract

Proizvodnju mesa karakteriziraju visoki troškovi koji za posljedicu imaju visoke cijene proizvoda. Potrošnja mesa je vezana uz životni standard, način prehrane, proizvođačke i potrošačke cijene te makroekonomske neizvjesnosti. Na potražnju za mesom utječu i promjene u prehrambenim navikama, odnosno davanje prednosti konzumaciji proteina iz životinjskih izvora. U radu je analizirana proizvodnja mesa i njegova konzumacija u razdoblju 2014.-2022., uz projekcije do 2027. (trend model polinom drugog stupnja). Proizvodnja i ljudska konzumacija su analizirane za grupacije zemalja: Afri ka, Azija, Europa, Južna i Sjeverna Amerika i Oceanija. U državama Sjeverne Amerike podjednako se proizvode goveđe i teleće meso te svinjsko meso. U državama Europe i Azije najviše se proizvodi svinjsko meso (glavnina „azijske proizvodnje“ je u Kini), dok se u državama Oceanije, Južne Amerike i Afrike najviše proizvodi goveđe i teleće meso. U državama Sjeverne i Južne Amerike, Oceanije i Afrike se najviše konzumira meso peradi, dok se u Europi i Aziji najviše konzumira svinjsko meso. Kao najvažniji izazovi s kojima će se u budućnosti susresti sektor proizvodnje mesa izdvajaju se promjene preferencija potrošača, zabrinutost oko zdravlja, brige oko dobrobiti životinja, utjecaj na klimu te međunarodne trgovinske politike. Očekuje se globalni prosječni porast potražnje po osobi za mesom koji će biti najizraženiji u zemljama sa srednjom razinom dohotka, zbog ekonomskog rasta, urbanizacije i nastavka razvoja industrije brze hrane. Porast troškova života kojeg ne prati rast dohotka će dovesti do smanjenja pritiska na porast potražnje za mesom, najviše u zemljama srednjeg i visokog dohotka. To ne mora značiti smanjenje ukupne potražnje za mesom, nego smanjenje potražnje za skupljim mesom i povećanje potražnje za jeftinijim mesom.

Keywords

proizvodnja mesa; ljudska konzumacija mesa; goveđe i teleće meso; svinjsko meso; ovčje meso; meso peradi

Hrčak ID:

323272

URI

https://hrcak.srce.hr/323272

Publication date:

7.12.2024.

Article data in other languages: english german spanish italian

Visits: 0 *