Agronomy journal, Vol. 87 No. 2, 2025.
Original scientific paper
Fenolni spojevi i minerali u listovima masline sorte 'Leccino': utjecaj roka uzorkovanja
Simone Bernobić
orcid.org/0009-0009-3721-2131
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
*
Dean Ban
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Marija Polić Pasković
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Smiljana Goreta Ban
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Nikola Major
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Igor Palčić
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Ivan Dlačić
orcid.org/0009-0002-1808-5877
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
Igor Pasković
; Institut za poljoprivredu i turizam, Karla Huguesa 8, Poreč, Hrvatska
* Corresponding author.
Abstract
Maslina (Olea europaea L.) predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura mediteranskog područja. U Republici Hrvatskoj sorta 'Leccino' najzastupljenija je introducirana sorta u novim nasadima maslina. Najpoznatiji proizvod masline je maslinovo ulje, koje se ističe visokim udjelom mononezasićenih masnih kiselina te nizom korisnih bioaktivnih tvari, osobito fenolnih spojeva. Osim ulja i plodova, listovi masline od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini, ponajprije zbog spojeva poput oleuropeina, hidroksitirozola, tirozola i luteolina, poznatih po antioksidativnim, protuupalnim i antitumorskim svojstvima. Na koncentraciju fenola u listovima značajno utječu različiti agroekološki čimbenici, a ona je ujedno povezana i s koncentracijama hraniva u biljci. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati kako različiti rokovi uzorkovanja (80, 110 i 140 dana nakon pune cvatnje, koja je bila 1. lipnja, te tijekom rezidbe) utječu na koncentraciju fenolnih spojeva i mineralnih elemenata u listovima masline sorte 'Leccino'. Istraživanje je provedeno u Sikovu, u Zadarskoj županiji, u Hrvatskoj. Uzorkovano je 100 listova po stablu, od kojih svako predstavlja jedno ponavljanje. Nakon uzorkovanja listovi su oprani, osušeni, samljeveni i pripremljeni za daljnje analize. Fenolni spojevi određeni su HPLC metodom nakon metanolne ekstrakcije, dok su mineralni elementi analizirani ICP-MS-om i FAAS-om. Dobiveni podaci statistički su obrađeni jednosmjernom analizom varijance (ANOVA), uz naknadno utvrđivanje značajnih razlika LSD testom te Pearsonovom korelacijom (p < 0,05). Rezultati su pokazali značajan utjecaj roka uzorkovanja na koncentraciju oleuropeina, oleaceina, oleanolne kiseline, kao i elemenata P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, S, Si i Zn. Najviše koncentracije navedenih fenolnih spojeva zabilježene su u vrijeme rezidbe, dok je u istom razdoblju utvrđena najniža koncentracija kalija (K) i najviša koncentracija magnezija (Mg). Ovi rezultati doprinose razumijevanju utjecaja razvojnog stadija masline i sezonskih promjena na kvalitetu sastav maslinovog lišća. Ta saznanja izuzetno su važna za prehrambenu i farmaceutsku primjenu ekstrakata lista masline. Praćenje dinamike fenolnih spojeva i minerala u različitim regijama Hrvatske omogućuje optimizaciju gospodarenja maslinicima, čime se doprinosi ostvarenju viših prinosa, poboljšanoj kvaliteti maslinova ulja i očuvanju nutritivne vrijednosti listova. Daljnja istraživanja bit će usmjerena na iste parametre u listovima sorte 'Leccino', kako bi se procijenio utjecaj različitih agroekoloških uvjeta i regionalnih specifičnosti na kvalitetu lišća te potvrdila opća primjenjivost dobivenih rezultata. Na taj način moguće je oblikovati znanstveno utemeljene preporuke za održivo gospodarenje maslinicima u Hrvatskoj i šire.
Keywords
sekundarni metaboliti; oleuropein; oleacein; oleanolna kiselina; hranjiva
Hrčak ID:
339993
URI
Publication date:
1.10.2025.
Visits: 0 *