Skip to the main content

Other

Ocjena mlijeka i mliječnih proizvoda elektronskim jezikom

Mirjana Hruškar ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Nikola Major
Marina Krpan
Ines Panjkota Krbavčić
Goran Šarić
Ksenija Marković
Nada Vahčić


Full text: english pdf 917 Kb

page 193-200

downloads: 1.937

cite


Abstract

Elektronski jezik ili senzor okusa prilično je dobro razvijen u posljednjih desetak godina, zahvaljujući njegovu velikom potencijalu u kontroli kvalitete prehrambenih proizvoda. Temeljen je na elektrokemijskim senzorima u kombinaciji s multivarijantnim analizama podataka. Cilj ovog rada bio je pomoću elektronskog jezika raspoznati različite uzorke mlijeka i jogurta različitih proizvođača te različite mliječne proizvode jednog proizvođača. Rezultati su izvedeni iz prikaza dobivenih statističkom metodom analize glavnih komponenata. Pomoću elektronskog jezika α-ASTREE (Alpha M.O.S) uspješno su prikazane razlike između pet uzoraka mlijeka različitih proizvođača kupljenih na hrvatskom tržištu, pet uzoraka jogurta različitih proizvođača kupljenih također na hrvatskom tržištu, te između različitih mliječnih proizvoda jednog proizvođača.

Keywords

elektronski jezik; mliječni proizvodi; matrica senzora

Hrčak ID:

40508

URI

https://hrcak.srce.hr/40508

Publication date:

5.9.2009.

Article data in other languages: english

Visits: 4.010 *