Skip to the main content

Preliminary communication

Organoleptička ocjena slavonskog domaćeg kulena od crne slavonske i bijelih svinja

Danijel Karolyi orcid id orcid.org/0000-0003-0409-9071 ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Damir Kovačić ; Department of Agricultural Marketing, Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 402 Kb

page 356-360

downloads: 1.292

cite

Full text: english pdf 452 Kb

page 380-384

downloads: 627

cite


Abstract

Crna slavonska svinja bila je nekada najbrojnija pasmina na području Slavonije te se uvelike koristila za proizvodnju masti i izvornih mesnih proizvoda, kao što je kulen. Danas je ova pasmina rijetka a kulen i drugi proizvodi rade se uglavnom iz mesa produktivnijih bijelih pasmina svinja. Međutim, proizvodi lokalnih pasmina i održivih sustava uzgoja posljednjih godina ponovno pobuđuju sve veći interes europske javnosti i potrošača te i kod nas iznova oživljava uzgoj crne slavonske svinje za proizvodnju izvornih mesnih proizvoda. U ovom radu ocjenjivana su organoleptička svojstva slavonskog domaćeg kulena proizvedenog od mesa crne slavonske pasmine i njezinih križanaca te bijelih modernih pasmina i križanaca svinja. Ocjenjivanje su proveli ocjenjivači s prethodnim iskustvom u ocjenjivanju kulena. Na skali od 1 do 5 ocjenjivani su vanjski izgled, vanjski miris, struktura pod opipom, unutrašnji miris, izgled presjeka, struktura u ustima, okus i aroma te zaostali okus u ustima. Temeljem prosječne ocjene pojedinog svojstva te koeficijenta važnosti svojstva izračunata je ukupna ocjena kvalitete kulena. Usporedba rezultata ocjene organoleptičkih svojstava testirana je neparametrijski a ukupne ocjene Studentovim t – testom. Kulen od crne slavonske i modernih bijelih pasmina i križanaca svinja slično je ocijenjen za većinu organoleptičkih svojstava kao i za ukupnu kakvoću te u uvjetima provedenog testiranja nije utvrđen utjecaj genotipa svinja na organoleptička svojstva kulena. Za dobivanje daljnjih spoznaja o organoleptičkoj kakvoći i drugim svojstvima mesa i proizvoda od crnih slavonskih svinja istraživanja treba nastaviti a samu pasminu i proizvode marketinški razvijati, promovirati i zaštititi. To bi, samo po sebi moglo predstavljati najbolji put za dugoročnu zaštitu i opstanak crne slavonske pasmine svinja.

Keywords

crna slavonska svinja; slavonski kulen; organoleptička svojstva

Hrčak ID:

40666

URI

https://hrcak.srce.hr/40666

Publication date:

1.11.2008.

Article data in other languages: english german italian

Visits: 3.621 *