Original scientific paper
MESNATOST I SASTAV KLAONICKI OBRAENIH TRUPOVA SVINJA U HRVATSKOJ
Robert Ukmar
; Žito d.o.o
Ivona Đurkin
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za specijalnu zootehniku
Gordana Kralik
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za specijalnu zootehniku
Antun Petričević
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za specijalnu zootehniku
Goran Kušec
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za specijalnu zootehniku
Zlata Maltar
; Poljoprivredni fakultet, Zavod za specijalnu zootehniku
Abstract
Istraživanje je provedeno na 146 svinjskih polovica, odabranih
prema debljini le!ne slanine na mjestu propisanom
za metodu „dvije tocke“ kako opisuje Pravilnik o kakvoci
svinjskih trupova i polovica na liniji klanja (NN. br. 119/99).
Pri odabiru svinjskih polovica nije bilo stratifikacije prema
tjelesnoj masi. Mesnatost svinjskih polovica utvr!ena je
na tri nacina: procjenom pomocu instrumentalne metode
i metode dvije tocke te utvr!ivanjem primjenom metode
disekcije. Disekcija je provedena na nacin kako ga trenutno
propisuje legislativa EU, takozvanom EU referentnom
metodom. Rezultati su pokazali kako je procijenjeni udio
mišicnog tkiva u polovicama svinja bio manji od objektivno
utvr!enog udjela mišicnog tkiva EU referentnom metodom
disekcije. Statisticki znacajne razlike (p<0,05) utvr!ene
su izme!u mesnatosti objektivno utvr!ene disekcijom i
mesnatosti procijenjene pomocu metode „Dvije tocke“.
Ovo upucuje na potrebu izrade novih korekcijskih faktora
u jednadžbi procjene mišicnog tkiva u svinjskim polovicama
za navedenu metodu. Istraživanjem je utvr!eno
da najveci udio u svinjskim polovicama cini but, slijede
ga le!ni dio, plecka i rebarni dio. U cetiri se disecirana
dijela polovice najveci udio mišicnog tkiva nalazi u butu, a
slijede ga plecka, le!a i rebarni dio. Najveci udio ukupnog
masnog tkiva nalazi se u rebarnom dijelu, dok ga je najmanje
utvr!eno u butu. Udio kostiju najveci je u le!nom,
najmanji u rebarnom dijelu. Tako!er su prikazani detaljni
udjeli tkiva iz diseciranih dijelova svinjske polovice u njezinoj
ukupnoj masi tako!er je prikazan. Razvrstavanjem
svinjskih polovica u trgovacke klase (SEUROP) prema
obje metode procjene kao i metodom disekcije utvr!eno
je kako metode procjene svrstavaju oko 15% svinjskih
polovica u klasu S, dok je EU referentna metoda svrstala
u istu kasu cak 27,40% svinjskih polovica. Metoda „dvije
tocke“ svrstala je oko 72% polovica u srednje kvalitetne
trgovacke klase (E i U), dok je disekcijom utvr!eno da
ovim klasama pripada 58% svinjskih polovica. Zakljuceno
je kako u Republici Hrvatskoj treba naciniti promjene u
formulama kojima se procjenjuje postotak mesa u svinjskim
polovicama. Najbolje bi to bilo uciniti koristeci metodologiju
propisanu u zemljama EU.
Keywords
svinje, mesnatost; sastav trupova; metode procjene
Hrčak ID:
45993
URI
Publication date:
1.11.2008.
Visits: 9.455 *