Short communication, Note
Prihvatljivost jela od batata u djece predškolske dobi
Antonija Perl Pirički
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Katica Boban
; Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Uprava za sanitarnu inspekciju, Odsjek Virovitičko-podravska županija, Slatina, Hrvatska
Ljiljana Primorac
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Ines Banjari
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Abstract
Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost jela od batata (njoke i kolač) u djece predškolske dobi s područja Virovitičko-podravske županije. Batat je povrće relativno novo na našem tržištu i zasada nema veće značenje u prehrani našeg stanovništva. U istraživanju je sudjelovalo 158 djece (75 djevojčica i 83 dječaka) u dobi 2 do 6 godina. Prihvatljivost ponuđenih jela ispitana je pomoću hedonističke skale s likovima sa 7 stupnjeva (od 1 – naročito visoko nepoželjan do 7 – naročito visoko poželjan). Rezultati su pokazali da djeca ove dobi teško prihvaćaju nova jela specifičnog okusa. Tako je kolač prihvatilo svega 25% djece, za razliku od njoka, gdje je čak 75% djece imalo je pozitivan stav prema ovom jelu. Kolač od batata ima specifičan okus, posve nov za djecu, pa su ga ocijenili kao neznatno nepoželjan (3,0 ± 1,9), dok su njoke vrlo slične uobičajenim njokima od krumpira i ocijenjene su znatno bolje i to kao umjereno poželjne (5,5 ± 2,1). Iz dobivenih rezultata proizlazi da, ukoliko se želi uvesti ovo povrće u svakodnevnu prehranu male djece, treba voditi računa da se pripremi na način da ponuđeno jelo ne bude drugačije po okusu i izgledu od jela koje djeca ove dobi konzumiraju.
Keywords
batat; djeca predškolske dobi; prihvatljivost hrane
Hrčak ID:
53242
URI
Publication date:
8.7.2009.
Visits: 2.973 *