Original scientific paper
USPOREDBA HRANIDBENE VRIJEDNOSTI GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) SA SOJOM (GLYCINE MAX L.) I NJEGOVO KORIŠTENJE U HRANIDBI ŽIVOTINJA
Pavel Suchý
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Nora Mas
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Eva Straková
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vlasta Šerman
; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Radovan Jůzl
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Vladimir Večerek
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Ivan Herzig
; Veterinarsko i farmaceutsko sveučilište Brno, Češka republika
Abstract
U radu se na temelju vlastitih istraživanja procjenjuje hranidbena
vrijednost jedanaest sorti graška (Pisum sativum L.); Zekon, Herold,
Sponsor, Hardy, Terno, Baryton, Tudor, Concorde, Proplet, Slovan i Sully. Dobiveni rezultati uspoređuju se s hranidbenom vrijednošću osam sorti soje; Rita, Tundra, Moravia, Quito, Eirin, Korada, Bohemia i Vision. Kako se u istraživanju procjenjuju bjelančevinasta krmiva u svim navedenim sortama određena je količina sirove bjelančevine a njena kakvoća ocijenjena je prema sastavu esencijalnih aminokiselina. Na temelju dobivenih rezultata izvršena je procjena međusortne varijabilnosti i dat prijedlog za najpogodnije sorte graška s aspekta hranidbe životinja.
Keywords
grašak; soja; bjelančevine; aminokiseline
Hrčak ID:
57016
URI
Publication date:
12.7.2010.
Visits: 1.251 *