Skip to the main content

Review article

Effects of Dietary Lipids on Lipoprotein Profile

Irena Landeka ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Renata Teparić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Tomislav Perica ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Domagoj Đikić ; Faculty of Science, Zagreb, Croatia
Dunja Rogić ; Faculty of Pharmacy and Medical Biochemistry, Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 258 Kb

page 114-126

downloads: 763

cite


Abstract

Kolesterol, masne kiseline i ulja pripadaju u obitelj lipida. Lipidi su važan izvor energije i osim toga važne biološki aktivne molekule koje
imaju mnoge funkcije u organizmu. Masti i kolesterol se ne mogu otapati u krvi pa se transportiraju kao trigliceridi ili u lipoproteinskim kompleksima. U ovom radu prikazan je pregled masnih kiselina koje su najzastupljenije u hrani, metabolizma lipoproteina te negativnih utjecaja
pretjerane konzumacije kolesterola i masti na tjelesnu težinu i zdravlje.

Keywords

masne kiseline; lipoproteini; kolesterol; metabolizam lipoproteina

Hrčak ID:

63988

URI

https://hrcak.srce.hr/63988

Publication date:

31.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 1.825 *