Skip to the main content

Review article

Jaja domaće peradi – visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi

Marina Biđin ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb


Full text: croatian pdf 776 Kb

page 356-359

downloads: 695

cite

Full text: english pdf 776 Kb

page 359-359

downloads: 3.587

cite


Abstract

Jaja su visokovrijedna namirnica, lako dostupna i zastupljena u prehrani ljudi širom svijeta. Zbog sadržaja esencijalnih masnih kiselina,
vitamina, minerala, i posebno visoke energetske vrijednosti, jaja su dugo vremena smatrana namirnicom što izrazito pogoduje
ljudskom zdravlju. Takvo, već opće prihvaćeno mišljenje, dovedeno je u sumnju kasnijim istraživanjima, što su u prvi plan stavljala
negativne posljedice visokog sadržaja kolesterola u jajima. Ipak, novije spoznaje odbacuju stavove o jajima kao ‘’rizičnim’’ namirnicama,
i upućuju na što raznovrsniju prehranu u kojoj jaja zadržavaju važno mjesto. Premda su jaja domaće peradi (kokoš, patka, guska,
puran, prepelica) po sastavu gotovo ista, u svijetu je nesumnjivo najveća proizvodnja i potrošnja kokošjih jaja. Od ostalih vrsta jaja,
značajna je proizvodnja pačjih (pogotovo u Kini), dok prepeličja jaja, iako oglašavana kao vrlo zdrava, ne bilježe veliku potrošnju. Potražnja
za jajima određene vrste peradi i posebna organoleptička svojstva, rezultat su uvriježenih sklonosti tržišta, ali i gospodarske
situacije na nekom prostoru.

Keywords

jaja; hranjiva vrijednost

Hrčak ID:

66444

URI

https://hrcak.srce.hr/66444

Publication date:

1.12.2010.

Article data in other languages: english

Visits: 5.555 *