Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Jaja domaće peradi – visokovrijedna namirnica u prehrani ljudi

Marina Biđin ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za bolesti peradi s klinikom, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 776 Kb

str. 356-359

preuzimanja: 695

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 776 Kb

str. 359-359

preuzimanja: 3.587

citiraj


Sažetak

Jaja su visokovrijedna namirnica, lako dostupna i zastupljena u prehrani ljudi širom svijeta. Zbog sadržaja esencijalnih masnih kiselina,
vitamina, minerala, i posebno visoke energetske vrijednosti, jaja su dugo vremena smatrana namirnicom što izrazito pogoduje
ljudskom zdravlju. Takvo, već opće prihvaćeno mišljenje, dovedeno je u sumnju kasnijim istraživanjima, što su u prvi plan stavljala
negativne posljedice visokog sadržaja kolesterola u jajima. Ipak, novije spoznaje odbacuju stavove o jajima kao ‘’rizičnim’’ namirnicama,
i upućuju na što raznovrsniju prehranu u kojoj jaja zadržavaju važno mjesto. Premda su jaja domaće peradi (kokoš, patka, guska,
puran, prepelica) po sastavu gotovo ista, u svijetu je nesumnjivo najveća proizvodnja i potrošnja kokošjih jaja. Od ostalih vrsta jaja,
značajna je proizvodnja pačjih (pogotovo u Kini), dok prepeličja jaja, iako oglašavana kao vrlo zdrava, ne bilježe veliku potrošnju. Potražnja
za jajima određene vrste peradi i posebna organoleptička svojstva, rezultat su uvriježenih sklonosti tržišta, ali i gospodarske
situacije na nekom prostoru.

Ključne riječi

jaja; hranjiva vrijednost

Hrčak ID:

66444

URI

https://hrcak.srce.hr/66444

Datum izdavanja:

1.12.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.555 *