Ostalo
Osnovni kemijski sastav i sastav masnih kiselina divljih i uzgojenih fazana
Nives Marušić Radovčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Katarina Lukić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Tibor Janči
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sanja Vidaček
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Helga Medić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Kristijan Tomljanović
; Šumarski fakultet, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti osnovni kemijski sastav te sastav masnih kiselina prsnog mišića (Musculus pectoralis major) divljih i uzgojenih fazana (Phasianus colchicus sp. L.). Osnovni kemijski sastav nije pokazao statistički značajnu razliku (p>0,05). Prsni mišić fazana sadrži 72% vode, 0,5-0,7% masti, 26% proteina te 1,3 % pepela. Najzastupljenije masne kiseline su oleinska (C18:1), palmitinska (C16:0) i stearinska (C18:0). Usporedbom sastava masnih kiselina uzgojenog i divljeg fazana, udio zasićenih masnih kiselina (SFA) nije se značajno razlikovao, dok je veći udio mononezasićenih masnih kiselina (MUFA), prvenstveno zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, imao uzgojeni fazan, a veći udio polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) divlji fazan. Omjer n-6/n-3 nije se razlikovao ovisno o uzgoju fazana te je iznosio 4,76 (uzgojeni) i 4,82 (divlji fazan). Zbog visokog sadržaja proteina i niskog sadržaja masti meso fazana nutritivno je vrlo kvalitetno.
Ključne riječi
divljač; fazan; osnovni kemijski sastav; sastav masnih kiselina
Hrčak ID:
158325
URI
Datum izdavanja:
30.4.2016.
engleski njemački talijanski španjolski
Posjeta: 3.106 *