Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.04.17.5105
Antistafilokokni enterotoksinogeni učinak bakterije Lactococcus lactis u alžirskom siru dobivenom od svježeg mlijeka
Fatiha Tetili
; Applied Microbiology Laboratory, Life and Nature Sciences Faculty, Bejaia University, DZ-06000 Bejaia, Algeria
Farida Bendali
; Applied Microbiology Laboratory, Life and Nature Sciences Faculty, Bejaia University, DZ-06000 Bejaia, Algeria
Josette Perrier
; Paul Cézanne Aix-Marseille III University, Group Molecular Interactions Intestinal Mucosal Microbiote, ISM2-Biosciences UMR CNRS 6263, Faculty of Sciences, FR-13397 Marseille Cedex 20, France
Djamila Sadoun
; Applied Microbiology Laboratory, Life and Nature Sciences Faculty, Bejaia University, DZ-06000 Bejaia, Algeria
Sažetak
Staphylococcus aureus je patogena bakterija koja može kontaminirati svježe mlijeko i mliječne proizvode, gdje proizvodi termostabilne enterotoksine što uzrokuju stafilokokno trovanje hrane. Ovo je istraživanje provedeno radi dokazivanja inhibicijskog učinka soja bakterije Lactococcus lactis (izoliranog iz kravljeg mlijeka) na rast bakterije S. aureus i proizvodnju enterotoksina A. Broj se patogena znatno smanjio (p<0.05) nakon 6 h inkubacije u laboratorijskoj podlozi i u mlijeku (smanjenje stope rasta od 3 log CFU/mL u usporedbi s čistom kulturom) u prisutnosti bakterije L. lactis. Koncentracija enterotoksina A smanjila se za 79 % u miješanim kulturama. Tijekom 32 dana skladištenja bakterija S. aureus nije uspjela dosegnuti stopu rasta potrebnu za proizvodnju enterotoksina A u sirevima nacijepljenima s bakterijom L. lactis. Nasuprot tome, u istom je razdoblju dosegnula 7 log CFU/g u sirevima dobivenim bez prisustva laktokoka, što je omogućilo detekciju enterotoksina A u ekstraktima sira. Međutim, enterotoksin A nije pronađen u sirevima koji sadržavaju bakteriju L. lactis. Rezultati uspješno pokazuju antistafilokokni enterotoksinogeni potencijal bakterijskog soja L. lactis i prednost njegove uporabe za biološko konzerviranje sireva dobivenih od svježeg mlijeka.
Ključne riječi
Staphylococcus aureus; enterotoksin A; inhibicijski učinak; mješovite kulture; mlijeko; sir; skladištenje
Hrčak ID:
192343
URI
Datum izdavanja:
29.12.2017.
Posjeta: 1.798 *