Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj omamljivanja strujom na kakvoću brojlera

Jozef Nagy ; Department of food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenskeho 73, Košice, Slovakia
Peter Popelka ; Department of food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenskeho 73, Košice, Slovakia
Ludmila Korimova ; Department of food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenskeho 73, Košice, Slovakia
Khaled Hussein ; Department of food Hygiene and Technology, Section of meat hygiene, The University of veterinary medicine, Komenskeho 73, Košice, Slovakia



Sažetak

Istraživan je utjecaj omamljivanja električnom strujom na higijensku kakvoću brojlera. Uzorci (39 brojlera) su podijeljeni u četiri grupe ( I = 10 pilića, II = 10 pilića, III = 10 pilića i IV = 9 pilića). Pilići pojedinih skupina bili su omamljeni električnom strujom različite jačine (I-90 mA, II-100 mA, III-110 mA i IV-120 mA). Odmah nakon omamljivanj, procijenjeni su refleksi rožnice i kreste, te gubici krvi. Laboratorijska ispitivanja su bila usredotočena na procjenu krvarenja u prsnim i bedrenim mišićima, gubitak mase za vrijeme pohrane mesa na temperaturi hladnjaka, pH vrijedosti u prsnim i bedrenim mišićima, te opuštanje prsnih i bedrenih mišića.
Dobiveni rezultati pokazali su da je električna struja od 120 mA dovoljna za omamljivanje peradi u skladu s načelima za dobrobit životinja, te da nije negativno utjecala na higijensku kakvoću trupa peradi.

Ključne riječi

brojleri; omamljivanje; električna struja

Hrčak ID:

21182

URI

https://hrcak.srce.hr/21182

Datum izdavanja:

15.2.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.305 *