Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5905
Izolacija, karakterizacija i određivanje sastava aminokiselina bakteriocina iz soja bakterije Bacillus methylotrophicus BM47
Yulian Tumbarski
orcid.org/0000-0003-1674-5333
; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Ivelina Deseva
orcid.org/0000-0003-0399-7507
; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Dasha Mihaylova
orcid.org/0000-0002-6144-9640
; Department of Biotechnology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Magdalena Stoyanova
; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Lutsian Krastev
; Department of Analytical Chemistry and Physicochemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Radosveta Nikolova
; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Velichka Yanakieva
orcid.org/0000-0003-0862-6238
; Department of Microbiology, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Ivan Ivanov
orcid.org/0000-0002-6826-2723
; Department of Organic Chemistry and Inorganic Chemistry, University of Food Technologies, 26, Maritsa Blvd., 4002 Plovdiv, Bulgaria
Sažetak
Poznato je da bakterije roda Bacillus proizvode široki spektar proteinskih antibiotičkih spojeva što inhibiraju različite saprofitne i patogene mikroorganizme. U ovom je radu opisan i identificiran kao bakteriocin peptid iz soja bakterije Bacillus methylotrophicus BM47, prethodno izolirane iz prirodnog termalnog izvora u Bugarskoj. Ispitivanje je antimikrobnog djelovanja in vitro nepročišćene suspenzije bakteriocina iz B. methylotrophicus BM47 pokazalo učinak na fitopatogene plijesni Fusarium moniliforme, Aspergillus awamori, Penicillium sp., Aspergillus niger te na Gram-negativnu bakteriju Pseudomonas aeruginosa. Antimikrobno djelovanje nepročišćene suspenzije bakteriocina djelomično su inhibirali enzimi tripsin, Alcalase®, Savinase®, proteinaza K, papain i Esperase®, dok katalaza nije imala učinkovito djelovanje. Nepročišćena je suspenzija bakteriocina bila otporna na promjene u pH-vrijednostima, ali je bila osjetljiva na djelovanje topline i većine ispitanih organskih otapala i detergenata. Radi dobivanja udjela aktivnog proteina, sirovi je ekstrakt bakteriocina pročišćen pomoću brze tekućinske kromatografije proteina (engl. FPLC) i jake anionske kolone za ionsku izmjenu. Analiza tricin-natrij dodecil sulfat – poliakrilamid gel elektroforezom pokazala je da pročišćeni bakteriocin ima molekulsku masu od 19 578 Da, dok je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom utvrđeno da sadržava 17 vrsta aminokiselina s najvećim molarnim udjelom serina (29,3 %), valina (10,3 %), alanina (9,8 %) i tirozina (7,1 %).
Ključne riječi
Bacillus methylotrophicus; bakteriocin; antimikrobno djelovanje; sastav aminokiselina
Hrčak ID:
214960
URI
Datum izdavanja:
31.12.2018.
Posjeta: 2.142 *