Stručni rad
Slatka tajna lovačke kuhinje - jazavac obični (Melles melles L.)
Dean Konjević
orcid.org/0000-0002-8584-9825
; Katedra za biologiju, patologiju i uzgoj divljači, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Sažetak
Jazavac je naša autohtona divljač iz porodice Kuna. Iako se danas jazavac vrlo rijetko lovi i konzumira, ipak se njegovo meso može koristiti u ljudskoj prehrani na nekoliko načina. Osnovne metode lova tijekom lovne sezone čine prikradanje, doček kod jazbine ili na polju, te sve rjeđe jamarenje i iskapanje. Po ulovu se jazavac obvezno mora podvrći veterinarsko-sanitarnom pregledu te mu je potrebno što prije odstraniti mirisne žlijezde. Pretraga na trihinelozu se ne smije izostaviti. Meso jazavca se najčešće konzervira i priprema postupkom sušenja i dimljenja, a nešto rjeđe i kao pečenje ili gulaš.
Ključne riječi
jazavac; divljač; lov; pregled na trihinelozu; meso jazavca
Hrčak ID:
22596
URI
Datum izdavanja:
15.2.2005.
Posjeta: 27.306 *