Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina
Enida Članjak-Kudra
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Neira Fazlović
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Davor Alagić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Kenan Čaklovica
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: hrvatski pdf 562 Kb
str. 271-280
preuzimanja: 491
citiraj
APA 6th Edition
Članjak-Kudra, E., Fazlović, N., Alagić, D. i Čaklovica, K. (2022). Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (3.), 271-280. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
MLA 8th Edition
Članjak-Kudra, Enida, et al. "Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 3., 2022, str. 271-280. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2. Citirano 23.12.2024.
Chicago 17th Edition
Članjak-Kudra, Enida, Neira Fazlović, Davor Alagić i Kenan Čaklovica. "Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 3. (2022): 271-280. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
Harvard
Članjak-Kudra, E., et al. (2022). 'Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(3.), str. 271-280. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
Vancouver
Članjak-Kudra E, Fazlović N, Alagić D, Čaklovica K. Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 23.12.2024.];24.(3.):271-280. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
IEEE
E. Članjak-Kudra, N. Fazlović, D. Alagić i K. Čaklovica, "Potencijal kukaca kao izvora animalnih proteina", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 3., str. 271-280, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.3.2
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Entomofagija (konzumiranje kukaca) rijetko se prakticira u zapadnim zemljama, ali ova praksa je i dalje raširena u ostatku svijeta. Najčešće se konzumiraju kornjaši (Coleoptera), gusjenice (Lepidoptera), pčele, ose i mravi (Hymenoptera) i skakavci i cvrčci (Orthoptera), ali se više od 1400 vrsta kukaca smatra jestivim. Kukci predstavljaju dobar izvor većine hranjivih tvari potrebnih za ljudsku ishranu, iako sastav varira u odnosu na vrstu i razvojni stadij kukca. Kukci spadaju u skupinu „mini-stoke“, te je njihov uzgoj jednostavan, brz i efikasniji u odnosu na uzgoj drugih vrsta životinja. Potencijal za dalji razvoj ove proizvodnje hrane je velik, a modeli uzgoja nekih vrsta su već razvijeni. Kukci se mogu konzumirati na više načina, bilo kao cijeli ili prerađeni ili kao posebno pripremljene delikatese i predstavljaju važan izvor hranjivih tvari u mnogim dijelovima svijeta. Pripadaju skupini „nove hrane“, a na nivou cijele Europske unije dopušten je uzgoj i konzumiranje samo ličinki Tenebrio molitor (veliki brašnar), iako neke zemlje dopuštaju i uzgoj drugih vrsta.
Ključne riječi
Entomofagija; kukci kao hrana; nova hrana
Hrčak ID:
279287
URI
https://hrcak.srce.hr/279287
Datum izdavanja:
14.6.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.783
*