Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova
Jasmina Redžović
; Uprava za inspekcijske poslove, Podgorica, Crna Gora
Dinaida Tahirović
orcid.org/0000-0002-8475-4111
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Muhamed Smajlović
orcid.org/0000-0003-3455-1647
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ćazim Crnkić
orcid.org/0000-0001-6871-4534
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Puni tekst: hrvatski pdf 324 Kb
str. 336-346
preuzimanja: 248
citiraj
APA 6th Edition
Redžović, J., Tahirović, D., Smajlović, M. i Crnkić, Ć. (2022). Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24. (4.), 336-346. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
MLA 8th Edition
Redžović, Jasmina, et al. "Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 24., br. 4., 2022, str. 336-346. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4. Citirano 26.12.2024.
Chicago 17th Edition
Redžović, Jasmina, Dinaida Tahirović, Muhamed Smajlović i Ćazim Crnkić. "Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 24., br. 4. (2022): 336-346. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
Harvard
Redžović, J., et al. (2022). 'Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 24.(4.), str. 336-346. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
Vancouver
Redžović J, Tahirović D, Smajlović M, Crnkić Ć. Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2022 [pristupljeno 26.12.2024.];24.(4.):336-346. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
IEEE
J. Redžović, D. Tahirović, M. Smajlović i Ć. Crnkić, "Utjecaj termičke obrade na sadržaj željeza, cinka, bakra i magnezija u mesu junadi iz intenzivnog i ekstenzivnog tova", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.24., br. 4., str. 336-346, 2022. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.24.4.4
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj termičke obrade kuhanjem na sadržaj željeza (Fe), cinka (Zn), bakra (Cu) i magnezija (Mg) u mišićnom tkivu i jetri junadi u ovisnosti od sustava tova iz kojeg životinje potječu. Istraživanje je provedeno na uzorcima mišićnog tkiva (but i plećka) i jetre junadi u dobi od 9 do 12 mjeseci koja su tovljena ekstenzivno (n=12) ili intenzivno (n=12). Svaki uzorak je podijeljen na dva jednaka dijela od kojih je jedan analiziran u sirovom stanju, a drugi nakon termičke obrade kuhanjem u vodi na 100°C. Rezultati su iskazani u apsolutno suhoj tvari mesa. Sadržaj pepela (mineralnog ostataka) u termički obrađenim uzorcima bio je smanjen u odnosu na sirove uzorke, ali to nije bilo praćeno značajmeso junadi, termička obrada, minerali nim promjenama u sadržaju Fe, Zn i Cu u mišićnom tkivu, niti promjenama Zn i Cu u jetri. Termička obrada dovela je do smanjenja sadržaja Mg u svim ispitivanim partijama mesa (za 40-50%), a do smanjenja sadržaja Fe došlo je samo u jetri (za 25-42 %). Učinak termičke obrade na sadržaj ispitivanih minerala u mišićnom tkivu i jetri bio je neovisan od sustava tova, iako su razlike po sustavu tova bile evidentne kod svih ispitivanih minerala, osim kod Fe. Sadržaj Zn u mišićnom tkivu buta junadi iz ekstenzivnog tova bio je manji, a sadržaj Cu veći u odnosu na uzorke buta iz intenzivnog sustava tova. Suprotno od buta, u jetri je sadržaj Cu bio veći kod junadi iz intenzivnog tova. U svim ispitivanim partijama mesa iz ekstenzivnog tova sadržaj Mg je bio značajno veći nego kod junadi iz intenzivnog tova.
Ključne riječi
meso junadi; termička obrada; minerali
Hrčak ID:
280857
URI
https://hrcak.srce.hr/280857
Datum izdavanja:
14.7.2022.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
njemački
engleski
Posjeta: 1.643
*