Stručni rad
Korištenje sireva proizvedenih procesima ultrafiltracije za izradu topljenih sireva
Mihailo Ostojić
; Institut za mlekarstvo, Beograd
Jelisaveta Manić
Sažetak
Primjena ultrafiltracije mlijeka u sirarskoj industriji je dobro poznata. Korištenje sireva proizvedenih takvim procesima za izradu topljenih sireva sve više je u primjeni. U ovom radu autori su ispitivali takovu mogućnost i proizveli topljeni sir s okusom, mirisom, i teksturom kao i kod tradicionalnog topljenog sira. Rezultati analiza esencijalnih aminokiselina i sadržaja nekazeinskih dušičnih materija ukazuju na povoljniju hranjivu vrijednost ovih sireva. Mogućnosti primjene sireva dobivenih koncentracijom mlijeka za izradu topljenih sireva su značajan novi razvoj primjene ultrafiltracije
Ključne riječi
topljeni sirevi; ultrafiltracija
Hrčak ID:
96441
URI
Datum izdavanja:
2.12.1985.
Posjeta: 1.234 *