Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Izdvajanje sirutkinih proteina Centriwhey postupkom

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar
Vlasta Valinčić


Puni tekst: hrvatski pdf 724 Kb

str. 170-174

preuzimanja: 1.389

citiraj


Sažetak

U proizvodnji sireva sirutka se javlja kao nusproizvod. Njeno iskorištavanje postaje sve aktualnije, bilo zbog vrijednosti njezinog sastava ili zbog sve naglašenijih pitanja zaštite čovjekove okolice. Zavisno od svrhe iskorištenja i primjene dobivenih produkata, danas postoje sve savršeniji sistemi ultrafiltracije, reverzne osmoze, gelfitracije, elektrodijalize, dehidracije i dr., kojim se dobivaju koncentrirani oblici pojedinih sastojaka sirutke ili pak njezine odvojene frakcije.

Ključne riječi

sirutka; izdvajanje proteina; Centriwhey

Hrčak ID:

111584

URI

https://hrcak.srce.hr/111584

Datum izdavanja:

1.8.1978.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.314 *