Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica

Nikola Stanišić ; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Čedomir Radović ; Institut za stočarstvo, Autoput 16, 11080, Beograd-Zemun, Republika Srbija
Bsc Slaviša Stajić ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Dušan Živković ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija
Igor Tomašević orcid id orcid.org/0000-0002-1611-2264 ; Sveučilište u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Nemanjina 6, 11080 Beograd, Republika Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 188 Kb

str. 126-129

preuzimanja: 464

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 191 Kb

str. 156-159

preuzimanja: 380

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje provedeno je kako bi se ispitala fizikalno-kemijska svojstva mesa svinja pasmine mangulica. Istraživanje je provedeno na tri mišića: longissimus dorsi, gluteus medius i triceps brachii. U usporedbi s pasminom svinja švedski landras, koja je u ovom istraživanju predstavljala kontrolnu skupinu, utvrđeno je da meso mangulice sadrži znatno veći udio intramuskularne masti i tamnije je boje (niže L * vrijednosti). Gubitak mase tijekom kuhanja niži je u mišićima svinje mangulice, a u usporedbi sa svinjom landras, meso mangulice je više mekoće. Na temelju rezultata dobivenih ovim istraživanjem, može se zaključiti da je u usporedbi s komercijalnim pasminama svinja, u mesu svinje mangulice prisutno više osobina kakvoće mesa.

Ključne riječi

fizikalno-kemijska svojstva; svinjsko meso; pasmina mangulica

Hrčak ID:

138221

URI

https://hrcak.srce.hr/138221

Datum izdavanja:

15.3.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 3.342 *