Pregledni rad
Campylobacter spp. u mesu peradi
Stefani Levak,
orcid.org/0000-0002-9208-2255
; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb
Sažetak
Termorolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tržište i pripremi hrane u kućanstvima.
Ključne riječi
Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija
Hrčak ID:
152390
URI
Datum izdavanja:
20.12.2015.
engleski talijanski španjolski njemački
Posjeta: 3.657 *