Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Campylobacter spp. u mesu peradi

Stefani Levak, orcid id orcid.org/0000-0002-9208-2255 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Heinzelova 55, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 263 Kb

str. 558-565

preuzimanja: 1.959

citiraj


Sažetak

Termorolerantne vrste bakterijskog roda Campylobacter (C. jejuni, C. coli, C. lari, C. upsaliensis) su najčešći uzročnici bolesti kampilobakterioze koja se prenosi hranom u razvijenim zemljama. Meso peradi, osobito svježe pileće meso, smatra se najznačajnijim izvorom infekcije za ljude. Križna kontaminacija je najznačajniji put prijenosa ovog uzročnika pa stoga prevencija predstavlja ključan način zaštite zdravlja ljudi. Širenje ove zoonoze se može spriječiti poštivanjem higijensko-sanitarnih mjera u uzgoju, transportu, klaoničkoj obradi, preradi proizvoda animalnog porijekla, plasmanu hrane na tržište i pripremi hrane u kućanstvima.

Ključne riječi

Campylobacter spp.; pileće meso; kampilobakterioza; križna kontaminacija

Hrčak ID:

152390

URI

https://hrcak.srce.hr/152390

Datum izdavanja:

20.12.2015.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski španjolski njemački

Posjeta: 3.657 *