Sažetak sa skupa
ZASTUPLJENOST DORUČKA U PREHRANI MEDICINSKIH SESTARA / MEDICINSKIH TEHNIČARA
Blaženka Vranić
; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Vlasta Raštegorac
; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Nataša Janeš
; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Mirjana Raguž
; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Mateja Turina
; Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Ružica Dijaković
; Opća županijska bolnica Požega, Osječka 107, Požega, Hrvatska
Sažetak
Uvod: Važan dio zdravog načina života je provođenje pravilne odnosno zdrave prehrane.. Briga o prehrani
nam omogućuje duži, zdraviji i kvalitetniji život.
Cilj: Utvrditi kako se prema doručku, kao jednom od segmenata zdrave prehrane odnose sadašnji i
budući zdravstveni radnici.
Ispitanici i metode. Korišteni su podaci dobiveni analizom anonimne ankete koja je provedena među
polaznicima Diplomskog studija sestrinstva u Slavonskom Brodu. Pitanja su se odnosila na demografske
osobine, vitalne funkcije, ITM, na naviku doručkovanja, te konzumiranje suhomesnatih proizvoda.
Ponuđeni odgovori u anketi su bili otvorenog i zatvorenog tipa. Kategorijski podatci predstavljeni su
apsolutnim i relativnim frekvencijama.
Rezultati: U analiziranom istraživanju sudjelovalo je 60 ispitanika, 57 (95 %) žena i 3 (5 %) muškaraca.
Medijan dobi je 35 godina, urednih su vrijednosti tlaka i BMI, (50 %) doručkuje, ali neredovito, najčešći
odabir kruha je pšenični, za 35 (58 %), dnevno pojedu do tri šnite kruha 44 (73 %), a njih 8 (13 %) četiri
i više. Trajne ili polutrajne suhomesnate proizvode 30 (50 %) ispitanika jede do dva puta tjedno, a samo
2 (3 %) ispitanika uopće ne jedu te proizvode. Na osnovi istraživanja možemo zaključiti da ispitanici
15
Diplomskog studija gotovo redovito doručkuju i koriste različite vrste kruha uz suhomesnate proizvode
u tolerantnim količinama i dozvoljenim tjednim frekvencijama.
Ključne riječi
anketirani; doručak; zdrava prehrana
Hrčak ID:
198863
URI
Datum izdavanja:
31.12.2017.
Posjeta: 1.335 *