Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Utjecaj načina zrenja na udjel vode u bezmasnoj tvari i na udjel masti u siru Trapistu

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 41 Kb

str. 237-245

preuzimanja: 995

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan utjecaj načina zrenja na udjel vode u bezmasnoj tvari i na udjel masti u siru Trapistu. U sadašnjoj proizvodnji (Lura, Tvornica Bjelovar), sir Trapist zrije na prirodan način s oblikovanjem kore, te vakuumski upakiran u termoskupljajuče plastične vrećice, čime se dobije sir bez kore. Utvrđeno je da spomenuti načini zrenja uvjetuju signifikantne razlike u udjelu vode u bezmasnoj tvari sira. On je 5,34 % viši kod sira Trapista u vrećici u odnosu na sir Trapist s korom. Udjel masti viši je pak za 6,13 % kod sira Trapista s korom.

Ključne riječi

udjel vode u bezmasnoj tvari sira; udjel masti u siru; klasično zrenje sira; zrenje sira u plastičnoj vrećici

Hrčak ID:

1903

URI

https://hrcak.srce.hr/1903

Datum izdavanja:

12.6.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.341 *