Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.21.5.3

Ambalažni materijali s polifenolima kao aktivnim spojevima

Lidija Jakobek orcid id orcid.org/0000-0002-4846-327X ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 2.680 Kb

str. 469-474

preuzimanja: 848

citiraj


Sažetak

Ambalaža je osnova dobrog očuvanja kvalitete i sigurnosti hrane. Relativno novija vrsta ambalaže je aktivna ambalaža koja privlači pažnju zbog brojnih pozitivnih značajki. Posebno zanimljivi materijali za izradu aktivne ambalaže su biorazgradivi materijali. Ovi materijali ne samo da mogu igrati ulogu nosača aktivne komponente u aktivnoj ambalaži, već su i brže razgradljivi i jestivi, što ovoj ambalaži daje dodatna pozitivna svojstva. Prirodni spojevi poput polifenolnih spojeva mogu se dodati u ambalažni materijal kao aktivni spojevi. Iako je dodavanje polifenola aktivnoj ambalaži u fazi istraživanja, iz dosadašnjih rezultata vidljivo je da takvi materijali imaju potencijal za komercijalnu upotrebu u pakiranju hrane. Cilj ovog rada je ukratko opisati uporabu polifenolnih spojeva kao aktivnih spojeva u aktivnoj ambalaži.

Ključne riječi

polifenoli; biorazgradiva ambalaža; jestiva ambalaža; aktivna ambalaža

Hrčak ID:

226641

URI

https://hrcak.srce.hr/226641

Datum izdavanja:

15.10.2019.

Podaci na drugim jezicima: španjolski njemački talijanski engleski

Posjeta: 3.627 *