Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17113/ftb.57.04.19.6460

Pregled mogućih načina iskorištenja sirutke i mlaćenice u proizvodnji funkcionalnih napitaka

Irena Barukčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Katarina Lisak Jakopović orcid id orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory of Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 319 Kb

str. 448-460

preuzimanja: 488

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 319 Kb

str. 448-460

preuzimanja: 406

citiraj


Sažetak

Sirutka i mlaćenica su najzastupljeniji nusproizvodi mljekarske industrije, a odlikuju se izvrsnim hranjivim svojstvima. Mlaćenica sadržava jedinstveni sastojak, a to je membrana masne globule mlijeka (engl. milk fat globule membrane - MFGM), koja sadržava biološki aktivne spojeve s pozitivnim zdravstvenim učincima, poput antitumorskog djelovanja ili sposobnosti snižavanja koncentracije kolesterola. Sirutka sadržava proteine sirutke koji su značajan izvor bioaktivnih peptida s pozitivnim učincima na krvožilni, gastrointestinalni, imunološki i živčani sustav čovjeka. Unatoč tomu, ni sirutka ni mlaćenica nisu dovoljno iskorištene u proizvodnji funkcionalne hrane. Dosad su istražene brojne tehnološke mogućnosti radi povećanja proizvodnje hrane na bazi sirutke i/ili mlaćenice, pri čemu se proizvodnja napitaka, kako s ekonomskog tako i s tehnološkog aspekta, pokazala najprihvatljivijom. Stoga je svrha ovoga rada bila pružiti pregled dosadašnjih spoznaja o mogućnostima proizvodnje napitaka od sirutke i/ili mlaćenice.

Ključne riječi

sirutka; mlaćenica; napitak; bioaktivni peptidi; membrana masne globule mlijeka (MFGM)

Hrčak ID:

233417

URI

https://hrcak.srce.hr/233417

Datum izdavanja:

27.12.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.675 *