Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa
Nevijo Zdolec
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marta Kiš
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Snježana Kazazić
; Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić
; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Vesna Dobranić
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Hrvoje Mazija
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 316 Kb
str. 368-377
preuzimanja: 370
citiraj
APA 6th Edition
Zdolec, N., Kiš, M., Cvrtila, Ž., Mikuš, T., Kazazić, S., Pleadin, J., ... Mazija, H. (2020). Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22. (5.), 368-377. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
MLA 8th Edition
Zdolec, Nevijo, et al. "Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. 22., br. 5., 2020, str. 368-377. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3. Citirano 22.12.2024.
Chicago 17th Edition
Zdolec, Nevijo, Marta Kiš, Željka Cvrtila, Tomislav Mikuš, Snježana Kazazić, Jelka Pleadin, Tina Lešić, Lidija Kozačinski, Vesna Dobranić i Hrvoje Mazija. "Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu 22., br. 5. (2020): 368-377. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
Harvard
Zdolec, N., et al. (2020). 'Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 22.(5.), str. 368-377. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
Vancouver
Zdolec N, Kiš M, Cvrtila Ž, Mikuš T, Kazazić S, Pleadin J i sur. Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2020 [pristupljeno 22.12.2024.];22.(5.):368-377. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
IEEE
N. Zdolec, et al., "Mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva autohtone trajne kobasice od kokošjeg mesa", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.22., br. 5., str. 368-377, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.22.5.3
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološka i fizikalno-kemijska svojstva novog - proizvoda – trajne kobasice od mesa kokoši. Za proizvodnju kobasica korišteno je mišićje prsa i zabataka nesilica hibrida teških pasmina COBB 500 (n=150) na kraju razdoblja nesenja u dobi od 62 do 65 tjedana. Tijekom 30 dana prije klanja, kokoši su dohranjivane smjesom žitarica te zaklane u odobrenoj klaonici. Otkoštavanje, izrada nadjeva te zrenje je obavljeno na OPG-u tijekom prosinca 2019. do ožujka 2020. godine. U sirovini, nadjevu i gotovom proizvodu određivan je broj aerobnih mezofilnih bakterija, bakterija mliječne kiseline, enterokoka, enterobakterija, kvasaca i plijesni, Escherichia coli te prisutnost Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Sojevi bakterija mliječne kiseline i enterokoka (n=16) na kraju zrenja determinirani su pomoću MALDI-TOF spektrometrije masa. Kemijski, određen je udio vode, aktivitet vode, pH, udio NaCl-a, pepela, masti, bjelančevina i hidroksiprolina, sastav masnih kiselina te kolesterol. Patogene bakterije nisu utvrđene, dok je u gotovom proizvodu broj bakterija mliječne kiseline i enterokoka iznosio 7-8 log10 CFU/g odnosno 6 log10 CFU/g, uz prevladavajuće vrste Lactobacillus sakei i Enterococcus faecalis. Prosječni udjeli bjelančevina, kolagena i masti iznosili su 46,28 ± 3,14 %, 1,89 ± 0,21 % i 11,15 ± 0,90 %, a kolesterola 98,9 ± 9,93 mg/100 g. Jednostruko nezasićene masne kiseline (MUFA) bile su zastupljene s 52,81 %, zasićene (SFA) s 34,82 %, a višestruko nezasićene (PUFA) s 12,37 %. Prednosti trajne kobasice od isključivo kokošjeg mesa u odnosu na one drugih vrsta mesa očituju se u većem udjelu bjelančevina, vrlo malom udjelu masti te nutritivno povoljnijem sadržaju i omjeru masnih kiselina.
Ključne riječi
trajne kobasice od kokošjeg mesa; proces proizvodnje; mikroflora; kemijski sastav
Hrčak ID:
245054
URI
https://hrcak.srce.hr/245054
Datum izdavanja:
14.10.2020.
Podaci na drugim jezicima:
talijanski
španjolski
engleski
njemački
Posjeta: 2.671
*