Stručni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.16.3-4.4
Jestivo cvijeće: dekoracija i/ili izvor nutraceutika?
Marija Badanjak Sabolović
Lucija Jurašinović
Suzana Rimac Brnčić
orcid.org/0000-0002-5657-9379
Sažetak
Jestivo cvijeće dio je tradicionalne medicine već stoljećima, ali se koristi i za pripremu različitih jela poput juha i salata te kao dekoracija. U zadnje vrijeme, jestivo cvijeće postaje kulinarski trend. Sve veći interes za jestivo cvijeće u kulinarstvu potiču kuharice, kulinarski članci te televizijske emisije s naglaskom na njihove hranjive i funkcionalne sastojke. Cilj ovog rada je dati pregled dosadašnjih spoznaja o najzastupljenijim vrstama jestivog cvijeća na tržištu vezano uz njihovu nutritivnu vrijednost, antioksidacijsku aktivnost, funkcionalnost, a obuhvaća cvjetove ukrasnog i začinskog bilja.
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost; fitokemikalije; jestivo cvijeće; kemijski sastav; kulinarstvo
Hrčak ID:
269835
URI
Datum izdavanja:
31.12.2021.
Posjeta: 1.468 *