Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Crna slavonska svinja i njezino meso - ostavština Carla pl. Pfeiffera i baština Slavonije i Hrvatske

Đuro Senčić ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danijela Samac orcid id orcid.org/0000-0001-9277-3710 ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.999 Kb

str. 428-433

preuzimanja: 26

citiraj


Sažetak

Crna slavonska svinja (fajferica) je autohtona hrvatska svinja koju je stvorio Carl pl. Pfeiffer na svom imanju kraj Osijeka planskim križanjem lasaste mangulice, berkšira i poland kina pasmine. Spada u skupinu polumasnih pasmina. Pogodna je za poluintenzivno, ekstenzivno i organsko držanje. Ima vrlo dobru kvalitetu mesa, pogodnu za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda (kulen, kobasica, šunka). S obzirom da je nastala križanjem pasmina koje vode porijeklo i od europske i od azijske divlje svinje, izvor je različitih gena i pogodna za biodiverzitet svinja (sus) kao vrste i općenito.

Ključne riječi

Crna slavonska svinja; meso crne slavonske svinje; Carl pl. Pfeiffer

Hrčak ID:

321294

URI

https://hrcak.srce.hr/321294

Datum izdavanja:

14.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački španjolski talijanski

Posjeta: 185 *