hrcak mascot   Srce   HID

Preliminary communication

Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja

Đuro Senčić ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek
Danijela Samac ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek
Josip Novoselec ; Zavod za stočarstvo, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Kralja Petra Svačića 1d, HR-31 000 Osijek

Fulltext: croatian, pdf (171 KB) pages 38-41 downloads: 586* cite
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. & Novoselec, J. (2012). Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 38-41. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/80813
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, no. 1, 2012, pp. 38-41. https://hrcak.srce.hr/80813. Accessed 14 Oct. 2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac and Josip Novoselec. "Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, no. 1 (2012): 38-41. https://hrcak.srce.hr/80813
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., and Novoselec, J. (2012). 'Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), pp. 38-41. Available at: https://hrcak.srce.hr/80813 (Accessed 14 October 2019)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Novoselec J. Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [cited 2019 October 14];XIV(1):38-41. Available from: https://hrcak.srce.hr/80813
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac and J. Novoselec, "Kvaliteta slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, no. 1, pp. 38-41, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/80813. [Accessed: 14 October 2019]
Fulltext: english, pdf (145 KB) pages 66-69 downloads: 237* cite
APA 6th Edition
Senčić, Đ., Samac, D. & Novoselec, J. (2012). Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV (1), 66-69. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/80813
MLA 8th Edition
Senčić, Đuro, et al. "Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XIV, no. 1, 2012, pp. 66-69. https://hrcak.srce.hr/80813. Accessed 14 Oct. 2019.
Chicago 17th Edition
Senčić, Đuro, Danijela Samac and Josip Novoselec. "Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XIV, no. 1 (2012): 66-69. https://hrcak.srce.hr/80813
Harvard
Senčić, Đ., Samac, D., and Novoselec, J. (2012). 'Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XIV(1), pp. 66-69. Available at: https://hrcak.srce.hr/80813 (Accessed 14 October 2019)
Vancouver
Senčić Đ, Samac D, Novoselec J. Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2012 [cited 2019 October 14];XIV(1):66-69. Available from: https://hrcak.srce.hr/80813
IEEE
Đ. Senčić, D. Samac and J. Novoselec, "Quality of Slavonian ham of Black Slavonian pigfrom semi - outdoor and outdoor system", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XIV, no. 1, pp. 66-69, 2012. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/80813. [Accessed: 14 October 2019]

Abstracts
Sažetak U istraživanje je uključeno po 10 šunki od crnih slavonskih svinja iz poluotvorenog i otvorenog sustava držanja. Svinje obje skupine su tovljene do 130 kg tjelesne mase. Proizvodni sustavi držanja svinja (poluotvoreni i otvoreni) imali su značajan utjecaj na neka od analiziranih svojstava slavonskih šunki od crnih slavonskih svinja. Šunke od svinja iz otvorenog sustava u odnosu na šunke od svinja iz poluotvorenog sustava imale su značajno veću „L“ vrijednost (39,50 : 35,30) i „a“ vrijednost (20,00 : 17,50) za boju, veći sadržaj sirovih masti (12,00 : 10,00), veću ocjenu za izgled presjeka (6,50 : 5,00), miris (9,00 : 8,50) i okus (14,50 : 14,00). Nisu utvrđene značajne razlike između šunki svinja iz otvorenog i poluotvorenog sustava s obzirom na pH vrijednost (5,70 : 5,65), „b“ vrijednost za boju (6,50 : 6,45), aw (0,86 : 0,85), sadržaj NaCl (6,00% : 5,95%), vode (52,30% : 54,00%), sirovih proteina (27,70% : 27,50%) i pepela (8,00% : 8,50%) te ocjenu vanjskog izgleda (6,65 : 6,50) i čvrstoće (8,00 : 8,50). Utjecaj proizvodnih sustava na kvalitetu šunki, proizašao je iz interakcije uvjeta držanja, sastava hrane i genotipa svinja na kvalitetu butova, tj. sirovine za proizvodnju šunke.

Keywords
slavonska šunka; crna slavonska svinja; poluotvoreni sustav; otvoreni sustav

Hrčak ID: 80813

URI
https://hrcak.srce.hr/80813

[english]

Visits: 1.148 *