Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Istraživanje održivosti svježeg purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi

Mario Bratulić ; Puris d.d. Pazin
mr. Nenad Cukon, ; Ministarstvo poljoprivrede RH, Uprava za veterinarske poslove
Lidija Kozačinski ; Sveučilište u Zagrebu, Veterinarski fakultet, Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Heinzelova 55
Milena Ćustić, ing.
Silvija Hafner, dipl.ing.


Puni tekst: engleski pdf 154 Kb

str. 259-262

preuzimanja: 401

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 169 Kb

str. 228-231

preuzimanja: 901

citiraj


Sažetak

Sažetak
Za potrebe našeg istraživanja održivosti purećeg mesa pakiranog u modificiranoj atmosferi, istraživani su uzorci svježeg purećeg
mesa i to: pureći file, odrezak, zabatak, mljeveni batak i pureći file tretiran s mješavinom aditivom. Meso je pakirano u kontroliranim
uvjetima uz uporabu gotove smjese BIOGON OC 30 s odnosom plinova 70% O2 : 30% CO2 . Uzorci mesa pohranjeni su na temperaturi
od 4°C do 6 °C. Mikrobiološka i senzorička pretraga pakiranog mesa učinjena je 1., 4., 8. i 12. dana, a za tretirani pureći file s mješavinom
aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa (E 262, E331, E500, E301) i 15.dan. Rezultati su pokazali da se pureće meso pakirano
u MAP-u s udjelom kisika od 70% može u optimalnim uvjetima pohrane održati ispravnim za ljudsku prehranu u preporučenom
roku od 8 dana, u kojem su uzorci mesa i dalje u dopuštenim granicama parametara za ocjenu higijenske ispravnosti istih. Preporučen
rok trajanja za tretirano pureće meso s mješavinom aditiva na bazi acetata, citrata i antioksidansa je do 12 dana.

Ključne riječi

svježe pureće meso; pakiranje; modificirana atmosfera

Hrčak ID:

89896

URI

https://hrcak.srce.hr/89896

Datum izdavanja:

15.6.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski talijanski njemački

Posjeta: 2.236 *