hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje

Antun Petričević ; Poljoprivredno-prehrambeno-tehnološki institut, Osijek
Reza Škarica
Božo Sabljić
Gordana Kralik

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 201-209 preuzimanja: 161* citiraj
APA 6th Edition
Petričević, A., Škarica, R., Sabljić, B. i Kralik, G. (1976). Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje. Mljekarstvo, 26 (9), 201-209. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/109468
MLA 8th Edition
Petričević, Antun, et al. "Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje." Mljekarstvo, vol. 26, br. 9, 1976, str. 201-209. https://hrcak.srce.hr/109468. Citirano 23.07.2019.
Chicago 17th Edition
Petričević, Antun, Reza Škarica, Božo Sabljić i Gordana Kralik. "Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje." Mljekarstvo 26, br. 9 (1976): 201-209. https://hrcak.srce.hr/109468
Harvard
Petričević, A., et al. (1976). 'Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje', Mljekarstvo, 26(9), str. 201-209. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/109468 (Datum pristupa: 23.07.2019.)
Vancouver
Petričević A, Škarica R, Sabljić B, Kralik G. Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje. Mljekarstvo [Internet]. 1976 [pristupljeno 23.07.2019.];26(9):201-209. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109468
IEEE
A. Petričević, R. Škarica, B. Sabljić i G. Kralik, "Kvalitativne osobine mlijeka porijeklom iz različitih uvjeta proizvodnje", Mljekarstvo, vol.26, br. 9, str. 201-209, 1976. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/109468. [Citirano: 23.07.2019.]

Sažetak
Proizvodnja mlijeka za industrijsku preradu u mljekarama većih poljoprivrednih kombinata, iz vlastitih izvora, tj. isključivo od farmske proizvodnje, ni izdaleka ne podmiruje preradbene kapacitete. Zato su mnoge mljekare, pored otkupa mlijeka s užeg ili šireg područja od individualnih proizvođača, pristupile ozbiljnijoj i širokoj organizaciji tzv. kooperacije. Iako je u većini kombinata takva kooperacija vrlo dobro organizirana, kako po genetskom potencijalu i pasminskom sastavu muzara, tako i po ostalim činiocima koji imaju utjecaja na količinu i kvalitetu mlijeka, ipak postoje određene razlike između mlijeka porijeklom iz farmske i proizvodnje iz organizirane kooperacije.

Ključne riječi
mlijeko; kvalitativne osobine

Hrčak ID: 109468

URI
https://hrcak.srce.hr/109468

[engleski]

Posjeta: 280 *